Advertentie

Poetin steekt de hand uit naar Trump

Aanstaand president Donald Trump. ©REUTERS

De Russische president zegt geen tegenmaatregelen te nemen tegen de nieuwe Amerikaanse sancties, in afwachting van het aantreden van de nieuwe president Donald Trump.

In tegenstelling tot de suggestie van buitenlandminister Sergei Lavrov gaat Rusland dan toch geen 35 Amerikanen het land uitzetten. Dat heeft president Poetin vrijdagnamiddag bekend gemaakt. Hij wil eerst de acties van aanstaand president Donald Trump afwachten, alvorens te beslissen hoe hij gaat reageren op de laatste ronde Amerikaanse sancties. 

President Barack Obama had die gisteren met een presidentieel besluit uitgevaardigd. De VS zetten onder andere 35 diplomaten uit de Russische ambassade in Washington en het consulaat in San Francisco het land uit. Twee Russische centra in de staten Maryland en New York, die volgens de Amerikanen door de Russen worden gebruikt voor spionage, gaan dicht.

35
De Amerikanen zetten 35 diplomaten uit de Russische ambassade in Washington en het consulaat in San Francisco het land uit.

Er zijn ook sancties tegen de Russische inlichtingendiensten GRU en FSB, vier hooggeplaatste officieren van de GRU en drie bedrijven die verondersteld steun hebben geboden aan de cyberoperaties van de GRU. Obama beloofde nog andere maatregelen, waarvan sommige geheim blijven.

Schending internationale normen

Volgens Obama komen de strafmaatregelen er na herhaaldelijke vertrouwelijke en publieke waarschuwingen aan de Russische regering. 'Ze zijn een noodzakelijk en gepast antwoord op pogingen van Rusland om de Amerikaanse belangen te schaden, in schending van de geldende internationale gedragsnormen', aldus de afscheidnemende president.

De Russen zouden tijdens de campagne doelbewust informatie op de servers van de Democratische Partij gehackt en daarna gelekt hebben om de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton te beschadigen en de Republikeinse tegenkandidaat Donald Trump te steunen.

Russische inmenging in de VS-verkiezingen via cyberhacking is onaanvaardbaar en wordt niet getolereerd.
Barack Obama
President VS

Na een lange periode van vooral speculaties verklaarde de Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst FBI pas na de verkiezingen er zeker van te zijn dat de Russen hackers ingezet hadden om de presidentsrace actief te manipuleren.

Obama: 'Alle Amerikanen zouden gealarmeerd moeten zijn door de acties. Russische inmenging in de VS-verkiezingen via cyberhacking is onaanvaardbaar en wordt niet getolereerd.' De Amerikaanse president riep zijn bondgenoten op om in te gaan tegen Russische pogingen tot inmening in het democratisch proces.

Politiek lijk

Het Kremlin zei in een reactie niets te maken hebben met hacking van Amerikaanse politieke instellingen. Moskou heeft altijd glashard ontkend dat het zich bemoeid heeft met cyberoperaties tijdens de recente Amerikaanse presidentsverkiezingen.

'De nieuwe sancties tegen Rusland zijn destructief voor de bilaterale banden en worden gezien als een uiting van agressie', aldus Dmitry Peskov, woordvoerder van het Kremlin. Er zou een 'adequate' repliek volgen, voegde hij eraan toe. al kwam Moskou daar dus later op terug.

Marionet

Met de zet van Poetin lijkt het er opnieuw op dat Moskou de banden met Washington wil aanhalen onder Trump. De aanstaande president had eerder hetzelfde laten verstaan. Het kamp-Clinton en de Democraten zetten Trump al tijdens de campagne neer als een marionet van Rusland, omdat die zijn bewondering voor de Russische president Poetin als  'sterke leider' niet wegstak.

De verdachtmakingen kregen na de verkiezingen een nieuw elan toen Trump de topman van oliereus ExxonMobil, Rex Tillerson, aanduidde als zijn nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Via zijn ExxonMobil-job onderhoudt hij nauwe banden met Poetin.

Republikeinen versus Trump

Trump kan de door Obama opgelegde sancties na zijn inauguratie in principe terugdraaien. Maar dan zal hij nog een flink robbertje moeten uitvechten met de Senaat, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn. De prominente Republikeinse Senatoren John McCain en Lindsey Graham verklaarden in een reactie de sancties te steunen.

'Ze komen te laat. Maar uiteindelijk zijn de sancties een kleine prijs die de Russen moeten betalen voor hun schaamteloze aanval op de Amerikaanse democratie. Wij zijn van plan in het Congres aan te sturen op nog strengere sancties tegen Rusland', klonk het.

McCain en Graham zitten in het Republikeinse anti-Trumpkamp. Het duo zei deze week op rondreis door de Baltische Staten, waar groeiende zorg is over de Russische opstelling in internationale zaken, dat 'in de Senaat iedereen behalve Trump het eens is over de Amerikaanse aanpak van Rusland.' McCain had ook felle kritiek op de aanstelling van Tillerson.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud