Poetin waarschuwt voor 'wereldwijde catastrofe'

©EPA

Dreigen met militaire actie tegen Noord-Korea kan leiden tot een wereldwijde catastrofe, zegt de Russische president Vladimir Poetin.

Poetin maakte dinsdag duidelijk dat hij de manier waarop de Amerikaanse diplomatie de rakettencrisis in Noord-Korea aanpakt niet verstandig vindt. 'Rusland veroordeelt de testen in Noord-Korea', zei hij. 'We vinden ze een provocatie. Maar militaire hysterie oppoken leidt tot niets. Het kan net leiden tot een wereldwijde catastrofe.'

Gras eten

De Noord-Koreanen zullen gras eten, maar ze zullen doorgaan met kernprogramma tot ze zich veilig voelen.
Vladimir Poetin
Russisch president

Volgens Poetin is de enige manier om de crisis te ontmijnen spreken met het regime in Noord-Korea. 'Ze zullen gras eten, maar ze zullen doorgaan met het kernprogramma tot ze zich veilig voelen', zei Poetin. Rusland grenst samen met China aan Noord-Korea. 

De Amerikaanse regering gaf maandag het signaal dat ze krachtig wil optreden tegen Noord-Korea. Nikki Haley, de VS-ambassadeur bij de Verenigde Naties, zei dat 'Noord-Korea smeekt om oorlog'. In een telefoongesprek met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei de Amerikaanse president Donald Trump dat hij in principe de beslissing steunt om zwaardere munitie op de Zuid-Koreaanse raketten te plaatsen.

Belachelijk

Het is belachelijk om ons op dezelfde sanctielijst te zetten als Noord-Korea en ons dan om hulp te vragen om sancties tegen Noord-Korea te nemen. Dit is het werk van mensen die 'Australia' verwarren met 'Austria'.
Vladimir Poetin
Russisch president

De Russische president noemde het ook belachelijk dat de Amerikaanse regering zijn medewerking vroeg om sancties tegen Noord-Korea te nemen. 'Het is belachelijk om ons op dezelfde sanctielijst te zetten als Noord-Korea en ons dan om hulp te vragen om sancties tegen Noord-Korea te nemen', zei hij. 'Dit is het werk van mensen die 'Australia' verwarren met 'Austria'', ging hij voort.

De VS speelden met het idee een internationale boycot tegen Noord-Korea te organiseren, wat zou betekenen dat ook de Russen hun energieleveringen aan het land zouden stopzetten en zouden verbieden dat Noord-Koreanen in Rusland werken. Poetin wil niet weten van zulke sancties.

De enige bondgenoot van Noord-Korea is China, de belangrijkste handelspartner van de VS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud