Politie ontmijnt huis schutter Denver

De Amerikaanse politie verbrijzelde het glas van het appartement van de dader van de dodelijke schietpartij in Denver. De flat blijkt vol te liggen met explosieven en valstrikken. (foto: AFP)

Bomspecialisten hebben in de woonst van de James Holmes, die vrijdag in Aurora bij Denver twaalf mensen doodschoot in een bioscoop, verschillende boobytraps, springtuigen en chemicaliën aangetroffen.

Bij de schietpartij vielen 12 doden en 58 gewonden. De dader, James Holmes, blijkt een 24-jarige briljante, wat verlegen, student te zijn. Hij haalde een bachelordiploma neurowetenschappen aan de universiteit van Californië, en volgde een doctaraatsprogramma waar hij blijkbaar wel zou uitstappen. 'Op academisch vlak had hij de capaciteiten om alles te doen wat hij wilde. Hij was 'de top van de top'', aldus universiteitsrector Timothy White.

Goed voorbereid

Holmes zou zijn gruwelijk plan al minstens twee maanden voorbereid hebben. Hij kocht de voorbije weken legaal munitie op het internet. Volgens de lokale politie ging het om minstens 6.000 kogels. Hij kocht daarenboven, legaal, vier wapens bij drie lokale wapenhandelaars: een halfautomatisch geweer, een jachtgeweer en twee Glock-pistolen. Eén Glock-pistool liet hij in zijn auto liggen, de andere wapens gebruikte hij wel tijdens de schietpartij. 

Volgens de politie kocht de student gewoon een kaartje voor de middernachtpremière van de batmanfilm 'The Dark Knight Rises' en ging in de zaal zitten. Na een tijdje deed hij alsof hij een telefoontje kreeg en stapte naar buiten. Daarbij blokkeerde hij de deur. De man ging daarop naar zijn auto, trok een kogelvrije vest, een gasmasker, speciale kogelvrije handschoenen en een keel- en kruisbeschermer aan, nam zijn wapens mee en ging de bioscoopzaal weer binnen en opende het vuur. De politie was binnen 1,5 minuut ter plaatse en kon de schutter in de parking van het bioscoopcomplex inrekenen.

Boobytraps

Blijkbaar wilde hij nog meer doden maken. Want zijn appartement was volgestouwd met ingenieus in elkaar gestoken boobytraps. Naar verluidt had de schutter bedoeling om via geprogrammeerd nachtlawaai in zijn flat, mensen te overtuigen er binnen te doen gaan en zo de boel te doen ontploffen.

Het appartementsgebouw en vijf nabijgelegen gebouwen werden ontruimd. Expert-ontmijners werden vanuit het hele land ingevlogen. Ze spraken van een zelden geziene en bijzonder complexe situatie.

De situatie is zo complex dat er gecontroleerde explosies moesten gebeuren om de situatie onder controle te krijgen. Hierdoor heeft men het netwerk van struikeldraden, die de ontploffing moest uitlokken, kunnen uitschakelen. Het volledig beveiligen van de situatie en verzamelen van bewijsmateriaal kan nog enige tijd duren.

Volgens sommige bronnen zou de dader zijn haar rood geverfd hebben en beweerde hij tegenover de politie 'The Joker' te zijn, bekend als de tegenstander van Batman.

Het is de zwaarste schietpartij in de VS van de afgelopen drie jaren. Ze doet denken aan de Colombine-tragedie uit 1999, toen twee studenten het vuur openden op de gelijknamige school in Littleton, 27 kilometer van Aurora, waar zich het bioscoopdrama voltrok. Toen kwamen 12 scholieren en een leraar om.

De motieven van de 24-jarige student zijn niet bekend. Hij was niet bekend bij de politie.

Het dodelijke schietincident doet meteen weer het debat oplaaien over de wetten op wapenbezit in de VS. De beide presidentskandidaten, de zittende president Barack Obama, en zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney, spraken hun afkeer uit en hun medeleven met de slachtoffers, maar gingen niet in op de kwestie van de wapendracht. 

De schutter moet maandag voor het eerst voor de rechter verschijnen. Hij riskeert de doodstraf. Zondag zal de Amerikaanse president Barack Obama de stad bezoeken en ook verwanten van slachtoffers en de lokale autoriteiten ontmoeten.

Veiligheidsmaatregelen

In filmzalen in de VS worden de veiligheidsmaatregelen opgetrokken na de schietpartij. Zo verbiedt de bioscoopgroep AMC, de tweede grootste cinemaketen in de VS, het dragen van maskers en valse wapens. AMC wil zo verhinderen dat bioscoopgangers zich onveilig voelen. Het is niet ongebruikelijk in de VS dat fans verkleed als hun favoriete personages naar de bioscoop trekken. In filmzalen in New York worden meer politieagenten ingezet. In Washington worden in sommige bioscopen de tassen van bioscoopgangers doorzocht

Kassucces

De première in de Verenigde Staten van de nieuwe Batman-film, 'The Dark Knight Rises', is - vanzelfsprekend met uitzondering van het drama in Denver - een groot succes gebleken. De middernachtvertoningen van donderdag leverden volgens de vakbladen Variety en Hollywood Reporter naar schatting 30,6 miljoen dollar (ongeveer 25 miljoen euro) op. Volgens The Hollywood Reporter moet 'The Dark Knight Rises' daarmee enkel het laatste avontuur van Harry Potter voorlaten. De middernachtpremières van die film brachten 43,5 miljoen dollar op (ongeveer 36 miljoen euro). De film was in 3.700 Amerikaanse bioscopen in omloop gebracht. Dit weekend draait de prent zelfs in meer dan 4.400 zalen.

Warner

Na het nieuws van de schietpartij in de VS werd de première van de Batmanfilm in Parijs, die enkele uren later zou volgen, afgelast. Het filmproductiehuis Warner zou enkele van de publiciteitsfilmpjes terugtrekken, met name die waarin de slechterik uit de film (Bane) met een masker voorkomt.

De Brits-Amerikaanse regisseur Christopher Nolan van de nieuwe Batmanfilm noemt in een reactie de schietpartij een zinloze tragedie. 'Cinema is mijn thuis, en het idee dat iemand die onschuldige en hoopvolle plaats zo brutaal geweld aandoet, is afschuwelijk', aldus Nolan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud