Pompeo: 'Julian Assange wordt uitgeleverd aan de VS'

©EPA

Als de Britten de Wikileaks-oprichter uitleveren, riskeert hij tot 175 jaar cel en mogelijk de doodstraf.

Het Verenigd Koninkrijk gaat Wikileaks-oprichter Julian Assange uitleveren aan de Verenigde Staten, zodat hij kan worden berecht voor spionage. Dat blijkt uit verklaringen van Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in de Ecuadoriaanse krant El Universo. Amper een week geleden verklaarde een Britse staatssecretaris echter het tegenovergestelde.

We hebben de vraag ingediend en dus zal Julian Assange worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij wordt vervolgd.
Mike Pompeo
Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken

'We hebben de vraag ingediend en dus zal hij worden uitgeleverd aan de VS, waar hij wordt vervolgd', zei Pompeo, die zaterdag in Ecuador een onderhoud had met president Lenin Moreno. 'Ik kan niet meer commentaar kwijt, maar mijn regering vindt het belangrijk dat deze man, die een risico vormde voor de wereld en Amerikaanse soldaten in gevaar heeft gebracht, door justitie wordt bestraft.'

Doodstraf

Vorige maandag verzekerde Alan Duncan, de Britse staatssecretaris voor Europa en Amerika, eveneens vanuit Ecuador dat Assange niet zou worden uitgeleverd aan een land waar hij de doodstraf riskeert. Assange wordt door de VS beschuldigd van spionage. De zitting over de vraag tot uitlevering zou eind februari 2020 plaatsvinden in het VK.

Bij een veroordeling op alle 18 punten van de aanklacht hangt de stichter van de klokkenluiderswebsite Wikileaks 175 jaar cel boven het hoofd. Volgens de gespecialiseerde website Death Penalty Information Center laat de Amerikaanse justitie de doodstraf toe voor bepaalde misdaden, zoals spionage.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect