Powell: 'Inflatie zal terugkeren naar ons doel van 2 procent'

Fed-voorzitter Jerome Powell. ©Bloomberg

Zodra bepaalde aanbodtekorten zijn weggewerkt, zal de inflatie afkoelen en terugkeren naar de beoogde 2 procent. Dat voorspelt de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell.

In zijn schriftelijke voorbereiding op een getuigenis in het Amerikaanse Congres toont Powell zich optimistisch over de oprukkende inflatie.

'De inflatie is in de voorbije maanden aanzienlijk gestegen', schrijft de Fed-voorzitter, 'maar naarmate tijdelijke aanbodeffecten afnemen, zal de inflatie terugvallen in de richting van ons langetermijndoel'. Powell verwijst daarmee naar bepaalde tekorten in de waardeketen, zoals bijvoorbeeld microchips, die de prijzen voor sommige producten opdrijven.

Fed-functionarissen verrasten de financiële markten vorige week toen ze het verwachte tijdstip van de eerste renteverhogingen vervroegden naar 2023. Ook het tempo zou worden opgedreven. Daarnaast brachten ze een discussie op gang over het tempo waarmee de massale activa-inkopen van de Fed dienen te worden teruggeschroefd. De nieuwe uitspraken van Powell temperen de vrees dat de Amerikaanse centrale bank al te snel tot drastische maatregelen zal overgaan om een oververhitting van de economie te voorkomen.

Powells uitspraken geven de beurzen een boost.

Ook John Williams, de voorzitter van de New York Fed, zei dat hij verwacht dat de inflatie volgend jaar en in 2023 zal dalen tot ongeveer 2 procent. Robert Kaplan, die de Dallas Fed leidt, zei dan weer dat hij er de voorkeur aan geeft om te beginnen met het afbouwen van de lopende obligatieaankopen door de centrale bank. Zijn tegenhanger uit St. Louis, James Bullard, noemde het 'gepast' dat beleidsmakers vorige week het debat over de afbouw openden.

De Amerikaanse centraal bankiers voorspellen dat de consumptieprijsindex dit jaar met 3,4 procent zal stijgen en vervolgens zal vertragen tot respectievelijk 2,1 en 2,2 procent in de komende twee jaar. In mei stegen de prijzen voor Amerikaanse goederen en diensten nog met 5 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Powells uitspraken geven de beurzen een boost. In Azië noteren de belangrijkste indexen dinsdagochtend met winsten tot 3 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud