Advertentie

President Trump zet zijn minister van Justitie in een politieke schietstoel

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions. ©AFP

De dagen van de Amerikaanse mininster van Justitie Jeff Sessions lijken geteld.

In een reeks tweets nam president Donald Trump hem dinsdag weer onder vuur. Trump wil dat Sessions een onderzoek opent naar zijn Democratische tegenstander Hillary Clinton. Hij verwijst naar een mediabericht dat Oekraïne de campagne van Clinton zou gesteund hebben. ‘Jeff Sessions heeft een ZEER zwakke houding tegenover de misdaden van Clinton’, luidt het weinig vriendelijk op Twitter.

Trump kan het niet verkroppen dat Sessions zich terugtrok uit het onderzoek naar de Russische inmenging in de verkiezingscampagne van 2016. Omdat Sessions zichzelf aan de zijlijn plaatste, kon een speciale aanklager aangesteld worden die erg nauwgezet de Russische connectie van Trump onderzoekt.

Onder meer Trumps zoon Donald Jr. en zijn schoonzoon Jared Kushner kwamen daardoor onder vuur te liggen. In een interview met de krant The New York Times had Trump al verklaard dat hij Sessions nooit zou aangesteld hebben als hij had geweten dat die zich uit het onderzoek zou terugtrekken.

Sessions is een voormalige senator uit Alabama en een aanhanger van Trump van het eerste uur. Maar sinds het onderzoek van de speciaal aanklager, gewezen FBI-baas Robert Mueller, is de vriendschap bekoeld. Trump noemt het onderzoek naar hem een ‘heksenjacht’.

Bovendien haalde Trump ook nog eens uit naar Andrew McCabe, het dienstdoende hoofd van de FBI. De vrouw van McCabe zou van vrienden van Clinton 700.000 dollar hebben ontvangen voor haar verkiezingscampagne in Virginia.

Het is duidelijk dat Trump twijfelt aan de onafhankelijkheid van McCabe en dus ook aan de waarde van het onderzoek naar Clintons e-mails door de FBI dat inmiddels afgesloten werd. De man die door Trump is aangewezen om de FBI te leiden, Chris Wray, moet nog door de Senaat bevestigd worden.

Geschokt

Medestanders van Sessions reageerden dinsdag geschokt op de Twitter-aanval van Trump. ‘In een regering waar al héél ongewone dingen zijn gebeurd, is dit wellicht het toppunt’, stelde Douglas Heye, een ervaren medewerker van Republikeinse senatoren. ’Het is een klassieke truc in Washington: niemand wordt ontslagen maar werken wordt hem oncomfortabel gemaakt.’

Sessions plooit voorlopig niet onder de druk. Vorige week donderdag zei hij nog dat hij zijn job graag doet en ‘dat hij aanblijft zolang dat passend is’.

Het is een klassieke truc in Washinigton: niemand wordt ontslagen maar werken wordt hem oncomfortbabel gemaakt.
Douglas Heye
Medewerker van Republikeinse senatoren

Sessions ontslaan houdt voor Trump een groot politiek risico in. Nadat hij eerder al FBI-directeur James Comey de laan uitgestuurd had vanwege diens onderzoek naar Trumps mogelijke Russische connectie, zou een ontslag van Sessions haast op een schuldbekentenis lijken. Vermoedelijk bestookt Trump daarom zijn minister op sociale media in de hoop dat die zelf opstapt. Dat lijkt echter verre van zeker.

Binnen de Republikeinse senaatsfractie heeft Sessions veel aanhangers. Trump heeft de Republikeinse senatoren nodig om Obamacare, de Amerikaanse zorgwet, af te schaffen. Met aanvallen op hun voormalige collega maakt Trump zich alvast niet populair in de Republikeinse fractie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud