Presidentieel slotdebat zet muteknop in

Het bitse eerste debat tussen de presidentskandidaten Donald Trump en Joe Biden. ©EPA

De microfoon van de Amerikaanse presidentskandidaat die tijdens het debat donderdagnacht niet aan het woord is, wordt uitgezet. De maatregel moet vermijden dat het debat opnieuw in totale chaos afglijdt, zoals dat van vorige maand.

De presidentskandidaten Joe Biden en Donald Trump nemen het donderdag een tweede en laatste keer rechtstreeks tegen elkaar op in een debat. De regels worden wel aangepast: de microfoon van beide kandidaten wordt tijdelijk afgezet als de andere kandidaat aan het woord is.

De nieuwe regel komt er na een enorm chaotisch debat tussen Trump en Biden in september, waarbij vooral Trump zijn tegenstander voortdurend onderbrak. Na dat debat was al sprake van een nood aan nieuwe regels voor het tweede debat dat gepland was op 15 oktober.

Door Trumps coronabesmetting werd dat debat echter afgelast. Trump weigerde deel te nemen aan een virtueel debat. In de plaats daarvan waren er twee 'town halls'. Dat is een formule waarbij de kandidaten apart maar gelijktijdig vragen beantwoorden van kiezers.

Om het tweede debat iets gezapiger te laten verlopen heeft de debatcommissie beslist om de microfoon van de kandidaten tijdelijk te muten. Dat gebeurt telkens aan het begin van de 15 minuten duurdere segmenten. Dan kan elke kandidaat beurtelings twee minuten de vraag van de moderator beantwoorden, zonder dat de andere als stoorzender kan tussenkomen. De resterende tijd kunnen de twee wel met elkaar in de clinch gaan.

Het tweede en laatste debat komt er minder dan twee weken voor de verkiezing van 3 november. Volgens de nationale peilingen heeft Biden een voorsprong op zittend president Trump.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud