Progressieve de Blasio legt eed af in New York

Bill Clinton en Bill de Blasio - Foto EPA ©EPA

De Democraat Bill de Blasio heeft op nieuwjaarsdag bij de Amerikaanse ex-president Bill Clinton de eed afgelegd als nieuwe burgemeester van New York. In zijn speech hamerde de Blasio op meer sociale gelijkheid.

Van onze correspondent in New York

De 52-jarige de Blasio is de 109de burgemeester van New York sinds 1665 en de eerste Democraat in meer dan 20 jaar die zijn intrek neemt in City Hall. Hij won in november met grote voorsprong de burgemeestersverkiezing met een campagne gebaseerd op progressieve ideeën en sociale rechtvaardigheid. 

De nieuwe burgemeester volgt Michael Bloomberg op, de 71-jarige miljardair die na 12 jaar het stadhuis van de grootste metropool van de Verenigde Staten verlaat. Bloomberg maakte New York City in drie termijnen veiliger, gezonder, properder en economisch stabieler, maar krijgt veel kritiek voor de sociaal-economische impact van zijn beleid. Volgens de Blasio laat Bloomberg een stad achter die uiteenvalt in een luxeoord voor een kleine elite en een stad waar de grote meerderheid met moeite de eindjes aan elkaar krijgt.

Stille crisis

Dat thema was ook de rode draad in de inauguratierede van de Blasio. 'Ongelijkheid is de crisis van onze tijd. Het is een stille crisis, maar een die even schadelijk is als alle andere. Vandaag slaan we in New York een nieuwe progressieve richting in.'

Waarnemers kijken met bijzondere aandacht uit naar die nieuwe richting die New York met zijn 8,4 miljoen inwoners zal uitgaan. De Blasio is als verkozen politicus met een uitgesproken linkse signatuur een zeldzaamheid in de VS, en al zeker op de schaal van een metropool als de Big Apple.   

De Blasio herhaalde zijn intenties om het doeltreffende maar erg controversiële politiebeleid aan te passen. Agenten in New York mogen op straat iedereen tegenhouden en fouilleren, maar de politie viseert in de praktijk massaal zwarte en latino jongeren. 

Ook op een andere campagnebelofte kwam de Blasio terug. Hij is van plan om een bijkomende belasting op de hoogste inkomens te heffen om daarmee universele kinderopvang te financieren. 'We vragen niet meer van de rijken om succes te straffen. We doen het om meer succesverhalen te creëren.'

Clinton

De Blasio werd op zijn inauguratie met de prominente aanwezigheid van Bill en Hillary Clinton geruggensteund door de grootste celebrities van de Amerikaanse politiek. Ex-president Bill Clinton leidde bovendien de eedaflegging. 'Ongelijkheid is een moreel schandaal en een belemmering van de economische groei', zei Clinton. 

De ex-president verwees ook even naar de multiculturele familie van de Blasio. Zijn zwarte vrouw en hun twee kinderen speelden al een grote rol in de verkiezingscampagne. 'Zij zijn de toekomst van deze stad en van Amerika. Met alle respect voor de tv-reeks, maar zij zijn de echte Modern Family.'

Clinton had ook lovende woorden voor de afscheidnemende Bloomberg. 'Hij laat een sterkere en gezondere stad achter.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud