Protest en ontslag politiechef na dood zwarte man in Atlanta

©REUTERS

In Atlanta zijn hevige protesten uitgebroken nadat een politieagent een zwarte man had doodgeschoten. De politiechef van Atlanta heeft haar ontslag aangeboden.

In Atlanta, in de Amerikaanse staat Georgia, zijn zaterdagavond (plaatselijke tijd) zware protesten uitgebroken nadat een politieagent een zwarte man had doodgeschoten. De politiechef van Atlanta, Erika Shields, stapte al op en volgens CNN is de politieagent die het schot loste ondertussen ontslagen.

De politie was opgeroepen naar een fastfoodrestaurant, na een klacht dat een man in zijn wagen in slaap was gevallen, waardoor hij het verkeer op de drive-in blokkeerde, aldus het Georgia Bureau of Investigation (GBI), het justitieel onderzoeksbureau van de staat Georgia.

Worsteling

De politie nam een alcoholtest af, waaruit bleek dat de man, de 27-jarige Rayshard Brooks, te veel had gedronken. Toen de man zich verzette bij zijn aanhouding, gebruikte een agent een stroomstootwapen tegen hem.

Getuigen zagen dat hij bij de worsteling dat wapen in zijn bezit wist te krijgen en dat een van de agenten op de man schoot. Brooks werd naar het ziekenhuis overgebracht maar overleed daar aan zijn verwondingen.

Manifestanten hebben een belangrijke autoweg geblokkeerd en het fastfoodrestaurant, en een filiaal van Wendy's waar de dodelijke schietpartij plaatsvond, in brand gestoken. Bij de manifestatie waren ongeveer 1.000 mensen betrokken.

In Atlanta werd een zwarte man door de politie doodgeschoten. Dat zorgde voor rellen. ©REUTERS

De burgemeester van Atlanta, Keisha Lance Bottoms, zei op een persconferentie achteraf dat dit 'geen gelegitimeerd gebruik van dodelijk geweld is'. Ze eiste dat de politieagent die het schot loste, werd ontslagen. Dat gebeurde ook, meldde een woordvoerder van de politie aan CNN. Een tweede agent die betrokken was bij het incident, mag enkel nog administratieve taken uitvoeren. De politiechef van Atlanta, Erika Shields, diende haar ontslag in, wat aanvaard werd door de burgemeester.

Het gaat om het zoveelste geval van overdreven geweld door de politie tegen een zwarte persoon in de VS, waar al dagen hevige protesten plaatsvinden na de dood van George Floyd in Minneapolis.

Parijs en Londen

In Parijs hebben zaterdag duizenden mensen gemanifesteerd tegen racisme en politiegeweld. Volgens de politie waren er 15.000 mensen op de been. Het protest begon vreedzaam, maar het kwam uiteindelijk toch tot botsingen tussen de oproerpolitie en demonstranten. 26 mensen zijn gearresteerd.

Bij gelijkaardige protesten in Londen zijn meer dan 100 mensen opgepakt. Dat meldt de politiedienst Scotland Yard, aan onder meer de BBC. In de Britse hoofdstad was het tot rellen gekomen tussen de politie en aanhangers van extreem rechts na manifestaties tegen racisme. Zes agenten zijn lichtgewond geraakt, aldus nog de politie.

De Britse premier Boris Johnson heeft het geweld veroordeeld. ‘Er is geen plaats voor racistisch geweld in onze straten’, twitterde hij. ‘Iedereen die de politie aanvalt, zal hard aangepakt worden. Deze marsen en protesten zijn ontsierd door geweld en schenden de huidige veiligheidsrichtlijnen. Er is geen plaats voor racisme in het Verenigd Koninkrijk en we moeten samenwerken om dat ook de realiteit te maken.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud