Advertentie

Rechter verlengt blokkering inreisverbod VS

Een rechter in Hawaï blokkeert het inreisverbod dat president Donald Trump uitvaardigde. ©Bloomberg

Een federale rechter in Hawaï heeft voor onbepaalde tijd de blokkering verlengd van het inreisverbod dat de Amerikaanse president Donald Trump had uitgevaardigd.

Het nieuwe inreisverbod, dat geldt voor zes landen met overwegend moslims, mag niet worden aangepast zolang de rechtszaak rond de ban loopt. Hawaï vindt dat het decreet van Donald Trump moslims discrimineert en dat het de economie van de staat, die zeer afhankelijk is van het toerisme, schaadt.

Rechter Derrick Watson had het inreisverbod op 15 maart al eens geblokkeerd. Hij besliste nu die blokkering te verlengen tot de rechtszaak die de staat Hawaï heeft aangespannen, is afgelopen.

De opschorting garandeert dat de grondwettelijke rechten van de moslims in heel de VS worden gerespecteerd na 'het herhaaldelijk stoppen en starten (van de ban) de afgelopen twee maanden', meldde de staat Hawaï.

Geen aanpassingen mogelijk

Door de verlenging mag de regering-Trump bovendien geen aanpassingen doorvoeren in de huidige versie van het decreet. Trump kwam in februari met een tweede versie van het inreisverbod, nadat een eerste ban door verschillende federale rechtbanken werd geblokkeerd.

Volgens het tweede inreisverbod zouden mensen uit Iran, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen 90 dagen lang de VS niet binnen mogen. Vluchtelingen zouden 120 dagen niet toegelaten worden.

Om de kritiek te counteren gold het nieuwe inreisverbod niet meer voor houders van een green card (permanente verblijfsvergunning) of visum. Ook de ongelimiteerde blokkering van vluchtelingen uit Syrië werd geschrapt. Daarnaast werd Irak uit de lijst van landen gehaald.

Volgens de regering heeft Trump het recht om een inreisverbod in te voeren, omdat hij als president de nationale veiligheid moet waarborgen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie liet al weten dat het in beroep gaat tegen de blokkering en desnoods naar het hooggerechtshof zal trekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud