REFERENDA Homohuwelijk goedgekeurd in Maine en Maryland

(foto: AFP)

Twee staten in de VS hebben afgelopen nacht groen licht gegeven aan het homohuwelijk. Dat is het opmerkelijkste resultaat van de reeks referenda waarover de Amerikanen zich samen met de presidents- en Congresverkiezingen moesten uitspreken.

Traditioneel houden de verschillende staten in de VS op verkiezingsdag ook een rits referenda. Eén van de grote issues dit verkiezingsjaar was het homohuwelijk.

Kiezers in Maine en Maryland schaarden zich achter een voorstel om het homohuwelijk toe te laten. Hiermee sluiten de twee staten zich aan bij zeven andere staten die het homohuwelijk eerder al goedkeurden. Dat herverkozen president Barack Obama zich vorig jaar uitsprak voor het homohuwelijk, heeft volgens analisten een belangrijke invloed gehad op de uitslag van de referenda.

Holebi-activisten reageren verheugd. 'Dit is een belangrijke verkiezing voor gelijke rechten bij het huwelijk,' aldus Chad Griffin, directeur van de Human Rights Campaign. 'We zullen altijd naar deze verkiezingen kijken als een belangrijke omslag in de evolutie naar gelijke rechten.'

Andere opmerkelijke resultaten zijn het legaliseren van marihuana voor recreatief gebruik in Washington en Colorado. Oregon stemde ook over de materie, maar verwees het voorliggende voorstel naar de prullenbak. 

Maar lang niet alle referenda gingen de 'progressieve' kant uit. Een aantal staten hebben bijvoorbeeld ook maatregelen aangenomen die de implementatie van Obamacare, de verplichte ziekteverzekering vanaf 2014 die Obama als de grootste verwezenlijking van zijn eerste ambstermijn ziet, proberen te beperken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud