Regionale noodtoestand in VS na cyberaanval op cruciale brandstofpijpleiding

©EPA

De Colonial Pipeline, een 8.850 kilometer lange pijpleiding die van de Golf van Mexico in het zuiden van de Verenigde Staten naar de oostkust loopt, ligt al drie dagen stil na een cyberaanval.

De aanval dateert van donderdag, maar werd pas tijdens het weekend bevestigd. Het gaat om een aanval met ransomware, waarbij kwaadaardige software wordt geïnstalleerd die een computer kan blokkeren of bestanden kan versleutelen. Volgens Colonial Pipeline werden na de cyberaanval een aantal IT-systemen proactief uitgeschakeld, 'om de bedreiging in te dammen'. De uitbater verwittigde de autoriteiten en schakelde ook een externe IT-firma in.

De pijpleiding transporteert bijna de helft van de brandstof die aan de Amerikaanse oostkust wordt gebruikt door meer dan 50 miljoen mensen.

De pijpleiding van 8.850 kilometer vervoert onder meer benzine, diesel en stookolie, a rato van ongeveer 2,5 miljoen vaten per dag. Het gaat om bijna de helft (45 procent) van de brandstof die aan de Amerikaanse oostkust wordt gebruikt door meer dan 50 miljoen mensen. Ook het Amerikaanse leger is een belangrijke klant.

Het bedrijf werkte het volledige weekend aan een oplossing. Zondagavond liet Colonial weten dat de vier hoofdleidingen nog altijd inactief zijn, maar enkele kleinere zijleidingen zijn intussen wel operationeel. 'Ons volledige systeem brengen we pas online als we denken dat dat op een veilige manier kan, in overeenstemming met de federale regelgeving', klinkt het in een mededeling.

De prijs van ruwe olie stijgt maandagochtend licht na de cyberaanval op de Colonial Pipeline.

Maandagochtend gaat de prijs van ruwe olie licht omhoog. Een vat olie van de Noordzeesoort Brent wordt 36 cent duurder tot 68,64 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie stijgt 33 cent, en kost 65,23 dollar.

DarkSide

Verschillende Amerikaanse media melden dat een Russische criminele bende verantwoordelijk is voor de cyberaanval. De groepering, gekend onder de naam DarkSide, is relatief nieuw, maar sterk geprofessionaliseerd. De hackers voeren naar eigen zeggen geen aanvallen uit op medische, educatieve of overheidsinstellingen. Enkel grote bedrijven worden geviseerd door DarkSide, dat een deel van de buit aan goede doelen doneert. Experts stellen echter dat de hackers er gewoon op uit zijn om zoveel mogelijk geld af te troggelen van hun slachtoffers.

Noodtoestand

De Amerikaanse overheid heeft een regionale noodtoestand uitgeroepen, waardoor het ministerie van Verkeer ruimere mogelijkheden krijgt om dreigende tekorten aan benzine, diesel en kerosine op te vangen. Er kan nu brandstof over de weg en via de trein vervoerd worden. Op langere termijn brengt dat weinig soelaas. Als de afsluiting langer dan vijf dagen duurt, verwachten marktkenners tekorten. Concurrent Kinder Morgan en olie uit Europa kunnen eveneens oplossingen bieden, maar vooral die laatste piste neemt al snel twee weken in beslag.

Hackers voeren steeds meer cyberaanvallen uit op bedrijven en overheidsinfrastructuur. Afgelopen week was er nog een cyberaanval op het Belgische overheidsnetwerk Belnet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud