Republikeinen behouden Senaat, Democraten veroveren Huis

De Amerikanen trokken dinsdag naar de stembus voor tussentijdse verkiezingen. ©AFP

President Donald Trump toonde zich tevreden met het resultaat. 'Geweldig succes', luidde het op Twitter.

De Amerikanen trokken dinsdag naar de stembus voor tussentijdse verkiezingen. Ze konden niet alleen 435 afgevaardigden voor het Huis kiezen, maar kregen ook de kans om 35 van de 100 senaatszitjes te vernieuwen.

Naar de electorale race was met veel belangstelling uitgekeken doordat president Donald Trump er een referendum over zijn beleid van de afgelopen twee jaar van maakte. 

Voor de vastgoedmiljardair stond dan ook heel wat op het spel. Als zijn Republikeinse partij de meerderheid in het Congres zou verliezen, zou hij het een pak lastiger krijgen om zijn agenda uit te voeren tijdens de laatste twee jaar van zijn mandaat.

Zelf op campagnepad

Omdat de inzet van de verkiezingen zo groot was, trok Trump de afgelopen weken zelf op campagnepad. In zijn bekende polariserende stijl poogde hij de Republikeinse meerderheid in het Congres veilig te stellen.

Bernie Sanders slaagde erin zijn senaatzitje te behouden. ©REUTERS

Volgens de eerste resultaten van de tussentijdse verkiezingen is de president gedeeltelijk in dat opzet geslaagd. De Republikeinen behouden de meerderheid in de Senaat, maar de Democraten lijken wel op weg om de controle over het Huis van Afgevaardigden te veroveren.

Dat de Republikeinen de Senaat in handen houden, is geen verrassing. Zij hadden 'slechts' 9 zetels te verdedigen, terwijl de Democraten 26 zitjes moesten zien te behouden, waarvan 10 in staten die bij de presidentsrace in 2016 voor Trump stemden.

Indiana verloren

De strijd om de Senaat kantelde al vrij vroeg in het voordeel van de Republikeinen. Al kort na de sluiting van de eerste stembureaus rond middernacht Belgische tijd, bleek dat de Democraten hun zetel in Indiana kwijtraakten. In de loop van de nacht gingen ook North Dakota en Missouri verloren. In Texas versloeg ex-presidentskandidaat Ted Cruz de Democraat Beto O'Rourke.

Hoe ruim de Republikeinse meerderheid in de Senaat wordt, is nog niet duidelijk. Races in staten als Florida en Arizona zijn op dit moment nog 'too close to call'. Maar wellicht versterken de Republikeinen hun greep op de Senaat.

De afgelopen twee jaar telde die kamer van het Congres 51 Republikeinse senatoren, 47 hadden een Democratische partijkaart, terwijl ook twee onafhankelijken in het halfrond zetelden. Onder hen Bernie Sanders uit Vermont. De 77-jarige voormalige presidentskandidaat behield zijn zitje.

Democraten in Huis

De slag om het Huis draaide uit in het nadeel van de partij van Trump. De Democraten verzekerden zich van een meerderheid. Zo komt een einde aan acht jaar Republikeinse controle over het Huis.

De hamvraag luidt nu hoe groot het verlies voor de GOP, de Republikeinse partij, wordt. De afgelopen honderd jaar verloor de partij van de 'first time president' gemiddeld 26 zetels in het Huis. 

'De Amerikanen hebben duidelijk genoeg van de verdeeldheid in de maatschappij. De Democraten gaan werken aan oplossingen die ons verenigen', stelde Nancy Pelosi, de fractieleidster van de Democraten in het Huis, in een eerste reactie.

De Republikein Ron DeSantis won de strijd om het gouverneurschap van Florida. Hij is een hevige aanhanger van Trump. ©REUTERS

De Democraten sturen begin volgend jaar enkele opvallende figuren naar het Capitool. De 29-jarige Alexandria Ocasio-Cortez uit New York wordt het jongste vrouwelijke lid van het Huis. Rashida Tlaib en Ilhan Omar, een politica met Somalische roots die opgroeide in een Keniaans vluchtelingenkamp, worden de eerste moslima's in het Huis, Sharice Davids en Deb Haaland de eerste met indiaanse roots.

Ook de broer van Trumps vicepresident Mike Pence maakt begin volgend jaar zijn opwachting in Washington. Greg Pence sleepte in de staat Indiana een zetel in het Huis in de wacht.

Gouverneursraces

Behalve naar de samenstelling van het Congres was het uitkijken naar 36 gouverneursraces. In Florida dolf de Democraat Andrew Gillum het onderspit tegen zijn Republikeinse rivaal Ron DeSantis, een vurige verdediger van het beleid van Trump.

De Amerikanen hebben duidelijk genoeg van de verdeeldheid in de maatschappij. De Democraten gaan werken aan oplossingen die ons verenigen.
Nancy Pelosi
Fractieleider Democraten in Huis van Afgevaardigden

Ook Ohio krijgt een Republikeinse gouverneur. In Georgia lijkt de Republikein Brian Kemp de bovenhand te halen.

De Democraten leveren de volgende jaren wel de gouverneur in het dieprode Kansas. Laura Kelly haalde het van Kris Korbach, een hardliner inzake migratie. En in Wisconsin moet de voormalige Republikeinse presidentskandidaat Scott Walker de baan ruimen voor de Democraat Tony Evers.

Ook Michigan snoepen de Democraten af van de GOP. Colorado krijgt met Jared Polis de eerste openlijk homoseksuele gouverneur.

Trump tevreden

Hoewel de Republikeinen de controle over het Huis lijken te verliezen, toonde Trump zich woensdagmorgen Belgische tijd tevreden met het resultaat van de 'midterms'. 'Geweldig succes deze avond. Bedankt iedereen!', zei hij op Twitter.

Dat de president verheugd reageert op de uitkomst van de electorale race, is geen verrassing. Hij had wellicht rekening gehouden met een zwaarder verlies in het Huis. Daarnaast lijken de Republikeinen hun greep op de Senaat te versterken.

Bovendien scoren heel wat van Trumps uitgesproken bondgenoten behoorlijk goed. En de Republikeinen winnen enkele prestigieuze gouverneursraces zoals Florida. Maar de kans dat Trump zijn agenda ook de volgende twee jaar kan doordrukken, is door het verlies van het Huis wel flink geslonken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud