Republikeinen halen cruciale gouverneurszetels binnen

De Democraat Jerry Brown volgt Arnold Schwarzenegger op als gouverneur van Californië - Foto AFP

De rode Republikeinse golf is dinsdag ook door het bestuursniveau van de staten gerold. Republikeinen wonnen minstens tien gouverneursposten en scoorden belangrijke overwinningen in Ohio, Pennsylvania en Michigan. De controle van gouverneurswoningen en staatsparlementen is dit jaar een begeerde prijs met het oog op de belangrijke hertekening van de verkiezingskaart volgend jaar.

Republikeinen hadden dit jaar meer dan anders belangstelling voor de lokale verkiezingen. De partij en haar supporters spendeerden miljoenen dollars om de greep van de Democraten te lossen op veel van de parlementen op staatsniveau en op de gouverneurswoningen.

Voor de winnaars is er ditmaal immers een belangrijk politiek voordeel: vanaf volgend jaar worden de verkiezingskaarten van elke staat hertekend op basis van de census die in 2010 plaatsvond. Die tienjaarlijkse hertekening is een enorm gepolitiseerd proces, waarbij de staatsparlementen en doorgaans ook de gouverneur de touwtjes in handen hebben. De partij aan de macht probeert de grenzen van kiesdistricten zodanig te trekken dat zoveel mogelijk zetels gegarandeerd zijn voor de volgende tien jaar.

De gevolgen van de hertekening zullen al voelbaar zijn bij de presidentsverkiezingen in 2012. Voor presidentsverkiezingen is het overigens eveneens nuttig de gouverneur – en zijn staatsapparaat en politiek netwerk – in eigen rangen te hebben. Gouverneurs vormen bovendien een potentiële kweekvijver voor toekomstige presidentskandidaten, en zullen ook een rol spelen bij de invoering van de controversiële gezondheidszorgwet.

Ohio, Pennsylvania, Michigan, Colorado en Florida mochten op extra aandacht rekenen vanwege hun status als cruciale ‘swing state’ bij de presidentsverkiezingen. De Republikeinse partij ging met het felbegeerde Ohio aan de haal: John Kasich haalde het na een felle strijd van Democratisch gouverneur Ted Strickland. Republikeinen snoepten ook Pennsylvania en Michigan af van de Democraten, en lijken op weg Florida binnen te halen.

Zeldzaam goed nieuws voor Democraten was er in Colorado, dat in Democratische handen blijft. Democraten wonnen ook een gouverneurspost in Californië, waar de voormalige eBay-topvrouw Meg Whitman ondanks haar miljoenencampagne in het zand moest bijten tegen Jerry Brown. In New York won de Democraat Andrew Cuomo.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud