Republikeinen houden Bidens kieswet tegen

Activisten in Washington roepen op de kieswet goed te keuren. ©Photo News

In de Amerikaanse Senaat heeft president Joe Biden zijn eerste grote nederlaag geleden. De Republikeinen blokkeerden een nieuwe kieswet, een topprioriteit van Biden.

De discussie over de wet werd verhinderd omdat 50 Democraten voor en 50 Republikeinen tegen stemden. Om nieuwe wetgeving te introduceren zijn 60 stemmen nodig. Anders hebben de Republikeinen de mogelijkheid te filibusteren - de discussie eindeloos te rekken - en de behandeling van de wet onmogelijk te maken.

Voor Biden is het de eerste politieke nederlaag in zijn presidentschap. Voor de Democraten is er veel aan gelegen om de For the People Act door het Congres te krijgen. De wet is bedoeld om het stemmen eenvoudiger te maken en meer kiezers naar de stembus te lokken. Voor de progressieve vleugel van de Democraten is dat initiatief de hoeksteen om de Amerikaanse democratie te redden.

De essentie

  • Joe Biden heeft zijn eerste politieke nederlaag in de Senaat geleden met een stemming over de kieswet.
  • De nieuwe kieswet moet verkiezingen toegankelijker maken voor iedereen.
  • Progressieve Democraten willen de regels voor de stemming in de Senaat aanpassen.
  • De Republikeinen verwerpen het voorstel in blok.

Volgens de Amerikaanse wetgeving hebben de staten de bevoegdheid om verkiezingen te organiseren, volgens eigen regels en gebruiken. Na de presidentsrace van 2020 dienden de Republikeinen in heel wat staten voorstellen in om aan de plaatselijke verkiezingswet te morrelen.

Volgens de Grand Old Party dringt een aanpassing zich op om electorale fraude te voorkomen. Democraten betogen dat de demarche bedoeld is om minderheden, vooral Afro-Amerikanen, bij de stembus weg te houden. Met de nieuwe federale kieswet wil Biden een algemeen landelijk kader creëren, waardoor alle kiesverrichtingen aan dezelfde minimumvoorwaarden voldoen.

De wet is heel ruim - de eerste versie is in 2018 geschreven. De tekst garandeert toegang tot de stembus voor alle stemgerechtigden. Daarnaast staan er bepalingen in over de invoering van campagnesubsidies door de overheid, over de afbakening van kiesdistricten en over ethische kwesties.

Filibusteren

Als de Democraten de wet met een gewone meerderheid door de Senaat willen krijgen, lijkt slechts één optie te resten: de afschaffing van het filibusteren. Daarover bestaat evenwel geen eensgezindheid, ook niet in Democratische rangen.

In ons gevecht om het stemrecht was deze stemming het beginschot, niet de eindmeet.
Chuck Schumer
Democratische fractieleider in de Senaat

Joe Manchin uit West Virginia en Kyrsten Sinema uit Arizona, twee gematigde Democratische senatoren, verzetten zich tegen een aanpassing van de regels. Volgens Sinema zou dat leiden tot 'grote slingerbewegingen tussen de tegengestelde politieke polen' en iedere samenwerking tussen Democraten en Republikeinen bemoeilijken. Manchin vindt de nieuwe kieswet te radicaal en stuurt daarom aan op veranderingen.

Voor de progressieve vleugel van de Democratische partij moet het filibusteren wel op de schop. Dat kamp wil de regels zo herschrijven dat de impact op de wetgeving vermindert. De progressieve factie begint haar geduld te verliezen omdat veel plannen van Biden door de filibusterpraktijk dreigen vast te lopen in de Senaat.

Beginschot

De Democraten zijn vastbesloten de hervorming van de verkiezingswet zo snel mogelijk weer ten berde te brengen. Het is alleen nog niet uitgemaakt hoe. Chuck Schumer, de Democratische fractieleider in de Senaat, zei na de stemming: 'In ons gevecht om het stemrecht, was deze stemming het beginschot, niet de eindmeet'. Ook Biden verzekerde dat de slag om het stemrecht niet gestreden is.

De Democraten willen de basisregels voor de Amerikaanse politiek herschrijven.
Mitch McConnell
Republikeinse fractieleider in de Senaat

De Democratische voorstellen botsen op een Republikeinse muur van onbegrip en verzet. 'Hoe de Democraten de wet ook benoemen, de grondregel blijft gelijk: ze hebben altijd het plan gehad om de basisregels van de Amerikaanse politiek te herschrijven', verklaarde de Republikeinse fractievoorzitter Mitch McConnell.

De tijd dringt voor de nieuwe wetgeving. De hervormde kieswet moet voor 5 september aangenomen zijn om te gelden bij de tussentijdse Congresverkiezingen van 2022.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud