Republikeinen nemen Trump-critica Liz Cheney topjob af

Liz Cheney. ©REUTERS

De Amerikaanse politica Liz Cheney is niet langer de nummer drie van de Republikeinse partij in het Huis van Afgevaardigden. Haar partijgenoten pakten haar die toppositie af omdat ze weigert haar kritiek op oud-president Donald Trump te sparen.

In de Verenigde Staten waren woensdag heel wat ogen gericht op Capitol Hill. In een auditorium in het politieke hart van Washington bliezen de Republikeinse afgevaardigden verzamelen om zich te buigen over de toekomst van Liz Cheney. Kon de dochter van ex-vicepresident Dick Cheney aanblijven als voorzitster van de Republikeinse conferentie of niet? Die vraag kregen de Republikeinse leden van het Huis voorgeschoteld.

Na een meeting van minder dan 20 minuten achter gesloten deuren kwam naar buiten wat al enkele dagen in de sterren geschreven stond. De 54-jarige advocate is niet langer de nummer drie van de Grand Old Party in het Huis van Afgevaardigden.

Onhoudbaar

In de ogen van heel wat partijgenoten was de positie van de politica uit Wyoming onhoudbaar geworden omdat ze zich de voorbije maanden kritisch uitliet over oud-president Donald Trump. Niet alleen wees ze de miljardair aan als verantwoordelijke voor de bestorming van het Capitool op 6 januari, ze was ook een van de tien Republikeinse parlementsleden die enkele weken later voor diens afzetting stemden.

Zwijgen en de leugen negeren moedigt de leugenaar aan.
Liz Cheney
Afgevaardigde uit Wyoming

Trumps claims over verkiezingsfraude wijst ze ook resoluut van de hand. Toen de 45ste president vorige week aankondigde de 'Frauduleuze Presidentsverkiezingen van 2020' voortaan te omschrijven als 'DE GROTE LEUGEN', had Cheney meteen een antwoord klaar: 'De verkiezingen van 2020 zijn niet gestolen. Wie het tegendeel beweert, verspreidt DE GROTE LEUGEN en keert de rechtsstaat de rug toe en vergiftigt ons democratische systeem.'

Volgens Cheney is in de Republikeinse partij geen plaats meer voor Trump. In de krant The Washington Post riep ze haar partijgenoten enkele dagen geleden dan ook op 'zich los te wrikken uit de gevaarlijke, antidemocratische personencultus' rond Trump. 'De toekomst van de partij en onze democratie staan op het spel.'

Achterban

Maar de politica verkondigde niet de mening van de meerderheid in de GOP. De partij is net meer en meer geneigd het trumpisme te omarmen omdat uit peilingen blijkt dat diens discours nog altijd aanslaat bij de traditionele achterban. 'Pogingen om Trump te verwijderen uit de Republikeinse partij zijn krankzinnig. Wie dat probeert, dreigt zelf verwijderd te worden', verwoordde senator Lindsey Graham enkele dagen geleden het sentiment in Republikeinse rangen.

Pogingen om Trump te verwijderen uit de Republikeinse partij zijn krankzinnig.
Lindsey Graham
Republikeinse senator

Cheney, een product van het conservatieve establishment van de partij, had zich de afgelopen dagen al neergelegd bij het lot dat haar te wachten stond. Maar ze is niet van plan zich monddood te laten maken door de GOP.

'Zwijgen en de leugen negeren moedigt de leugenaar aan. Ik ga niet achterover leunen en in stilte toekijken hoe anderen onze partij een weg laten bewandelen die wegloopt van de rechtsstaat en hoe ze zich aansluiten bij de kruistocht van de voormalige president die tot doel heeft onze democratie te ondermijnen', zei Cheney enkele uren voor haar partijgenoten haar wegstemden.

Critica

Elise Stefanik, een 36-jarige afgevaardigde uit New York, staat al enkele dagen te trappelen om de functie van Cheney over te nemen. Ze heeft een opmerkelijk parcours afgelegd in de GOP.

Elise Stefanik. ©AFP

Stefanik zetelt sinds 2015 in het Huis. Toen Trump in zijn race naar het presidentschap hard op de deur van de Republikeinse partij bonkte, ontpopte ze zich tot een critica. Zo stemde ze tegen Trumps belastinghervorming in 2017, kantte ze zich tegen diens inreisverbod voor burgers uit een resem moslimlanden en liep ze allerminst warm voor diens muur op de grens met Mexico.

Maar omdat het electoraat in haar kiesdistrict tijdens het presidentschap van Trump almaar verder naar rechts opschoof, paste ook Stefanik haar discours aan in een poging op te klimmen in de partij. De afgelopen maanden echode ze Trumps claims over verkiezingsfraude.

Of die manoeuvres haar het voorzitterschap van de Republikeinse conferentie in het Huis opleveren, moet binnenkort blijken. Een datum voor een stemming over de opvolging van Cheney heeft de GOP nog niet geprikt. Trumps steun heeft ze alvast.

De defenestratie van Cheney bewijst nog eens dat de vastgoedmiljardair, een half jaar na zijn verkiezingsnederlaag, vanuit zijn resort in Mar-a-Lago een ijzeren greep op de Republikeinse partij blijft houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud