Republikeinen schetsen duistere toekomst onder Biden

De Amerikaanse president Donald Trump. ©REUTERS

De Republikeinen hebben meteen de toon gezet bij de start van hun conventie. Alternatieve waarheden en doemscenario's moeten Trump aan een tweede termijn helpen.

In de eerste nacht van de Republikeinse Conventie in Charlotte in North Carolina hebben de Amerikaanse president Donald Trump en zijn achterban een duister beeld geschetst van wat gebeurt als de Democratische presidentskandidaat Joe Biden de verkiezingen in november wint. De teneur was dreigend: de Amerikanen mogen zich opmaken voor chaos, wraakzuchtige menigtes en radicaal socialisme. Samen met een misleidend verhaal over de verwezenlijkingen van Trump moet dat de slabakkende populariteit van de president een boost geven.

Trump zette de toon aan het begin van de avond, nadat hij met vicepresident Mike Pence officieel genomineerd was als Republikeinse kandidaat. In een speech voor de afgevaardigden van de partij waarschuwde hij dat de Democraten de verkiezing van de Republikeinen proberen te ontfutselen. 'De enige manier waarop ze ons de verkiezing kunnen afpakken is een vervalste verkiezing', zei Trump. 'Wij gaan deze verkiezing winnen.'

Ons land kan in een verschrikkelijke, verschrikkelijke richting gaan, of in supergoede richting.
Donald Trump
Amerikaans president

Volgens de president gaat het om de belangrijkste verkiezingen in de geschiedenis van het land. 'Ons land kan in een verschrikkelijke, verschrikkelijke richting gaan, of in een super goede richting', klonk het. De president zette zich af tegen stemmen per brief, wat volgens hem leidt tot fraude. Ook beklemtoonde hij dat hij in zijn legislatuur 'meer heeft bereikt dan eender welke president uit de geschiedenis' van de Verenigde Staten.

Alternatieve realiteit

Na Trump passeerde een resem sprekers de revue die bij momenten een alternatieve realiteit leken te beschrijven. Genegeerd werden de bijna 180.000 coronadoden en de xenofobische en racistische uitspraken van de president. Alleen het beeld van Trump als sterke leider bleef overeind.

Trumps zoon Donald Trump Junior gaf de aftrap met een speech waarin hij zijn vaders aanpak van de coronapandemie bejubelde, hoewel de VS nog altijd de ranglijst van de meeste besmettingen en doden aanvoeren en veel Amerikanen vinden dat hij de crisis slecht heeft aangepakt. Trump Junior prees zijn vader voor het instellen van een inreisverbod voor Chinezen nadat het coronavirus 'dankzij de Chinese communistische partij' was uitgebroken. 'De president ondernam snel actie. Joe Biden en zijn Democratische bondgenoten noemde hem daarom een racist en een xenofoob. Zij plaatsten politieke correctheid boven de veiligheid van het Amerikaanse volk', zei hij.

Rellen en plunderingen

Volgens Trump Junior worden de verkiezingen een keuze tussen 'kerk, werk en school' en 'rellen, plunderingen en vandalisme', verwijzend naar de Black Lives Matter-protesten. Ook andere sprekers waarschuwden voor een Verenigde Staten onder Biden. 'Ze willen ons land en alles wat kostbaar is vernietigen', zei Kimberly Guilfoyle, Trump campagnemedewerker en de vriendin van zijn zoon. 'Ze willen onze vrijheid stelen. Ze willen controleren wat je ziet, denkt en gelooft, zodat ze je leven kunnen controleren. Ze willen je hun ideologie opdringen tot je jezelf en dit land niet meer herkent.'

Het maakt niet uit waar je woont, je familie zal niet veilig zijn in het Amerika van de radicale Democraten
Mark and Patricia McCloskey
Advocatenkoppel

Soms waaiden de speeches alle richtingen uit. Reizende ster en voormalige ambassadeur bij de VN Nikki Haley, die zelf van Indiase afkomst is, moest het beeld van de Republikeinen bij de etnische minderheden bijschaven. 'De Democratische Partij zegt graag dat de Verenigde Staten racistisch zijn. Dat is een leugen. De VS zijn geen racistisch land', zei ze. Maar evengoed kwamen Mark en Patricia McCloskey aan het woord, die internationaal bekend werden nadat ze hun wapens op Black Lives Matter-betogers hadden gericht. 'Het maakt niet uit waar je woont, je familie zal niet veilig zijn in het Amerika van de radicale Democraten', waarschuwden zij.

Sociale onrust

De conventie vindt plaats tijdens een turbulente periode. Op sociale media gaat een filmpje viraal van een zwarte man die in de rug wordt doodgeschoten door agenten. Dat is olie op het vuur voor de Black Lives Matter-protesten. Ook de coronacrisis, die de VS zwaar getroffen heeft, leidt tot almaar meer ongenoegen bij de bevolking. Trump loopt in de peilingen achter op Biden, die ook in de belangrijke swing states een voorsprong lijkt te hebben.

Ondertussen rommelt het in de partij. Kellyanne Conway, een van de langstzittende adviseurs in het Witte Huis, kondigde maandag aan dat ze het voor bekeken houdt. Haar dochter en echtgenoot zijn fervente tegenstanders van Trump.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud