Romney klopt Santorum, Bachmann geeft op

Mitt ROmney (l) en Rick Santorum (r)

De caucus van Iowa, de eerste voorverkiezing in de race naar het Amerikaanse presidentschap, is uitgedraaid op een onwaarschijnlijk spannende strijd. Mitt Romney haalde het uiteindelijk met luttele 8 stemmen op Rick Santorum. Ron Paul werd derde. Michele Bachmann staakt haar campagne, Rick Perry gaat, ondanks een slecht resultaat, door.

van onze verslaggever in Des Moines, Iowa

De Republikeinse caucus is een nagelbijter geworden tussen Romney, de ex-gouverneur van Massachusetts die algemeen geldt als de te kloppen man, en Rick Santorum, de oerconservatieve ex-senator uit Pennsylvania die tot enkele weken geleden nog een figurant was in de peilingen.

Beiden riepen zichzelf dinsdagnacht tot winnaar van de belangrijke eerste voorverkiezing uit, nog voor alle stemmen geteld waren. Ze trekken daardoor met een grote dosis momentum naar de oostelijke staat New Hampshire, waar over een week gestemd wordt.

8 stemmen

Na een bizarre avond en nacht vol misvattingen over de einduitslag en met een constant wisselende voorsprong voor Romney dan wel Santorum, kwam Romney uiteindelijk uit de bus als winnaar met maar acht stemmen verschil. Romney kreeg 30.015 Iowans achter zich, terwijl 30.007 de kant van Santorum kozen. Beiden haalden 24,5 procent van de stemmen.

Na Romney en Santorum werd de Texaan Ron Paul derde met 21,4 procent. Bij de telling lagen de drie lang in balans met elkaar, maar naarmate er meer resultaten binnenliepen scheidden Santorum en Romney zich alsnog af van het libertaire Congres-lid.

De top drie is dezelfde als in de laatste peilingen uit Iowa, alleen scoort Santorum nog beter dan verwacht.

Perry

Newt Gingrich, de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, werd vierde met 13 procent. Gingrich leek tot een maand geleden nog op de zege in Iowa af te stevenen, maar hij kon die favorietenrol niet aanhouden.

Rick Perry, gouverneur van Texas, en Michele Bachmann, Congreslid uit Minnesota, komen uit de Iowa caucus als de grote verliezers. Met respectievelijk 10 en 5 procent lijken hun kansen verkeken om nog een rol van betekenis te spelen in het verdere verloop van de presidentsrace. Perry maakte woensdag echter bekend om door te gaan in de race naar het Witte Huis. Bachmann kondigde deze middag evenwel aan dat ze uit de race stapt.

Grote winnaar

De uitslag maakt van Santorum de grote morele overwinnaar van de voorverkiezing. Lang werden Santorum, die maanden aan een stuk alle uithoeken van Iowa aandeed om kiezers persoonlijk te ontmoeten, geen kansen toegedicht. Zijn tactiek heeft nu geloond.

In de televisiedebatten kwam hij amper aan bod. Maar na een onwaarschijnlijke ommekeer maakte Santorum plots zijn opmars in slechts enkele dagen tijd. Met de zege verrast Santorum vriend en vijand.

Ook voor Romney is de zege een groot succes, aangezien het lang zijn strategie was om in Iowa de schade te beperken.

Startschot

De caucus van Iowa was het startschot voor de race naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 6 november. De voorverkiezing is de eerste in een lange reeks waarin de Republikeinen een tegenstander aanwijzen voor zittend president Barack Obama.

Het campagnecircus verhuist nu naar New Hampshire, waar zaterdag een debat en dinsdag de verkiezing plaatsvinden. Romney - die lang gouverneur was van de buurstaat Massachusetts en er dus een 'thuismatch' speelt - leidt er met voorsprong de peilingen.

Voor Santorum, die niet over dezelfde financiële middelen en organisatie beschikt als Romney, is het de vraag of hij kan voortbouwen op zijn stunt van Iowa.

Zuiden

Na New Hampshire volgen de zuidelijke staten South Carolina (21 januari) en Florida (31 januari). Daar liggen mogelijk kansen op een comeback voor Newt Gingrich, die afkomstig is van het naburige Georgia.

Gingrich was in Iowa het slachtoffer van een bombardement aan negatieve tv-spotjes van Romney en Perry. Hij hield eraan niet mee te gaan in de negativiteit, maar gaf dinsdagnacht een verbeten speech waarin hij beloofde in zijn thuisregio hard campagne tegen Romney te voeren.

Met de onwaarschijnlijke ontwikkeling in Iowa wordt het grillige verloop van de presidentsrace onverminderd voortgezet. De Republikeinse kiezers zijn erop gebrand om president Obama uit het Witte Huis te verjagen, maar kunnen zich maar niet verzoenen rond één kandidaat.

Mitt Romney is de man die het meeste kans zou maken in de algemene verkiezing tegen Obama, maar hij vertegenwoordigt te weinig de conservatieve waarden. Als alternatief voor Romney werd al elke andere kandidaat uitgetest, maar stuk voor stuk ging hun neergang even snel als hun opmars.

Volg hier de verkiezingsverslaggeving van Roel Verrycken, onze correspondent in de VS.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud