Romney: ‘Obama stelt Amerika teleur'

Mitt Romney bestijgt het podium om de nominatie van zijn partij te aanvaarden - Foto Reuters

Mitt Romney combineerde in zijn aanvaardingsspeech op de Republikeinse conventie verhalen over zijn persoonlijk leven met aanvallen aan het adres van Barack Obama. ‘We moeten een einde maken aan de teleurstelling en aan de verdeeldheid.’

Van onze verslaggever in Tampa

‘Ik wou dat Barack Obama was geslaagd in zijn presidentschap. Want ik wil dat Amerika slaagt’, zei Romney. ‘Maar Obama heeft Amerika teleurgesteld omdat hij het land in de verkeerde richting heeft gestuurd.’ Die boodschap was de rode draad in de conventiespeech van Mitt Romney, nadat hij officieel de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in ontvangst had genomen.

De speech in Tampa geldt als een van de belangrijkste momenten in de campagne van Romney omdat hij zich voor het eerst live en in primetime aan televisiekijkend Amerika richtte. Op iets minder dan twee maanden voor de presidentsverkiezingen loopt hij licht achter op Obama in de peilingen van de belangrijkste swing states. In oktober volgen enkele kansen om een nationaal publiek te bereiken wanneer Romney en Obama drie keer met elkaar in debat gaan.

De Republikeinse kandidaat greep zijn toespraak van donderdag, de afsluiter van de wegens storm Isaac tot drie dagen ingekorte conventie, aan om voornamelijk de tekortkomingen van de zittende Democratische president uiteen te zetten en zijn visie op hoe Amerika en de Amerikaanse economie moeten werken als alternatief voor te stellen.

‘Elke familie in Amerika wil dat dit een tijd is van vooruitgang, een tijd waarin ze wat geld opzij kunnen zetten voor het onderwijs van hun kinderen. Elke ondernemer wil dat dit zijn beste jaren ooit zijn. Dit was de ‘hope’ en ‘change’ waar Amerika vier jaar geleden voor stemde. Denk je niet dat er iets mis is als de dag waarop je het meest opgewonden was over Obama de dag was waarop je op hem stemde?’

12 miljoen jobs

Romney beloofde zijn toehoorders 12 miljoen jobs te zullen creëren met een economisch plan van vijf punten. Hij wil Noord-Amerika onafhankelijk maken van buitenlandse energie tegen 2020, het onderwijs hervormen ‘zodat iedereen de vaardigheden kan leren die hij nodig heeft’, nieuwe handelsovereenkomsten afsluiten ‘zodat handel werkt voor Amerika’, het begrotingstekort wegwerken ‘zodat Amerika niet de weg opgaat van Griekenland’ en ondernemers helpen door belastingverlagingen en de afschaffing van Obamacare.

De slotdag van de conventie was helemaal opgebouwd naar de speech van Romney. Vooraf passeerden meerdere sprekers de revue die een persoonlijk aspect van de presidentskandidaat kwamen belichten. Enkele Olympische atleten kwamen het succes van de Winterspelen van Salt Lake City in 2002, die Romney succesvol leidde, in de verf zetten. Tom Stemberg, de stichter van Staples, kwam Romney’s zakeninstincten aanprijzen. En enkele leden van de

mormoonse kerk vertelden over Romney’s geloof.

Die openbaringen over de mens achter de kandidaat dienden als antwoord op de kritiek dat de houterige en emotieloze Romney zich niet kan inleven in de zorgen van de gewone Amerikaan. Daartoe sprak Romney in zijn speech over persoonlijk zaken als zijn jeugd en zijn familie. Romney is al 43 jaar getrouwd met Ann Romney en heeft vijf zonen en 18 kleinkinderen.

Ervaring

Maar de centrale boodschap was dat Romney de ervaring kan voorleggen die Obama mist om de economie te redden. ‘Obama kan niet zeggen dat je het vandaag beter hebt dan vier jaar geleden’, zei Romney in een referentie naar Ronald Reagan. ‘Nu is het moment om de Amerikaanse belofte te herstellen. President Obama wilde de stijging van de zeespiegel tegenhouden. En de planeet genezen. Ik zal jullie en jullie familie helpen.’

Het is afwachten of Romney’s televisietoespraak de peilingen in zijn voordeel kan doen kantelen. In Romney’s nadeel speelt dan weer dat volgende week de Democraten alle aandacht opeisen, wanneer zij hun conventie houden in Charlotte. Obama sluit die volgende week donderdag af met een speech in een stadion voor 80.000 mensen.

De president reageerde via zijn Twitter-account alvast wel gevat op het Republikeinse verkiezingsgeweld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud