Romney vermijdt belastingen via Nederlandse sluipweg

Mitt Romney vermijdt belastingen via een fiscale sluiproute in Nederland.

Mitt Romney maakt handig gebruik van Nederlandse fiscale sluiproutes, schrijft De Volkskrant. Het private-equityfonds Bain Capital, waarin de conservatieve presidentskandidaat deelneemt, vermeed via Nederland zo'n 80 miljoen euro aan dividendbelasting.

De conservatieve Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney geniet via het private-equityfonds Bain Capital van een gunstige fiscale sluiproute in Nederland, zo onthult De Volkskrant.

Door zijn investering van de in 2004 overgenomen Ierse farmaspeler Warner Chilcott via Nederland te laten lopen, ontwijkt Bain dividend- en vermogenswinstbelasting. Volgens de Nederlandse fiscalist Jos Peters, adviseur van grote private-equitybedrijven, bespaarde Bain via die Nederlandse route ongeveer 80 miljoen euro.

In Nederland wordt de winst uit een aandelenbezit van meer dan 5 procent door ondernemingen niet belast. Mede daardoor is Nederland een aantrekkelijke vestigingsplaats voor holdings van multinationals. Dat verklaart waarom onder meer de holdings boven staalreus ArcelorMittal en Airbus-holding EADS een Nederlandse naamloze vennootschap zijn, ook al hebben de twee weinig operationele activiteiten in het land.

Sluiproutes

Hoewel Mitt Romney Bain al in 1999 verliet als actief investeerder, mocht hij er als onderdeel van zijn vertrekregeling wel nog in participeren. Romney investeerde in 2004 met zijn vrouw mee in het Bain Capital Fund VIII.

Dat fonds, gevestigd op de Kaaimaneilanden, heeft een aanzienlijk belang in Warner Chilcott. Romney ligt in de Verenigde Staten al geruime tijd onder vuur omwille van de gebrekkige transparantie over zijn belastingafdracht. Eerder raakte al bekend dat hij profiteert van ingenieuze fiscale sluiproutes via de Kaaimaneilanden, Bermuda en Luxemburg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud