Russen testen nieuwe nepinformatiecampagne in Afrika

De Russische zakenman Yevgeny Prigozhin werd aangeklaagd voor de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. ©REUTERS

Facebook heeft drie Russische netwerken opgerold die de binnenlandse politiek van acht Afrikaanse landen probeerden te beïnvloeden.

Een jaar voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 experimenteert Rusland in Afrika met nieuwe technieken om nepinformatie te verspreiden. Dat blijkt uit een onderzoek van Facebook en het Internet Observatory, een instituut van Stanford University dat de onlineveiligheid en betrouwbaarheid van informatie wil vergroten.

De Russen deden in Afrika een beroep op lokale handlangers in een poging geloofwaardig over te komen en onder de radar te blijven.

Facebook zei woensdag dat het drie netwerken heeft opgerold die de binnenlandse politiek van acht Afrikaanse landen probeerden te beïnvloeden. Alle netwerken waren gelinkt aan de Russische zakenman Yevgeniy Prigozhin, die aangeklaagd werd voor inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016 en 2018. De Russen maakten gebruik van bijna 200 valse pagina's, samen goed voor meer dan 1 miljoen volgers.

Lokale handlangers

Sommige nieuwsberichten promootten het Russische beleid, andere bekritiseerden de Amerikaanse en Franse aanpak in Afrika of deelden berichten van de Russische staatsmedia. Volgens de onderzoekers lag de frequentie van de posts veel hoger dan in de VS in 2016, waardoor sneller meer mensen bereikt werden. In 2016 zouden de Russen gemiddeld 2.442 keren per maand vals nieuws verspreid hebben, terwijl een van de netwerken in Afrika in oktober alleen al 8.900 nieuwsberichten postte.

Nieuw was ook dat de Russen in Afrika een beroep deden op lokale handlangers in een poging geloofwaardig over te komen en onder de radar te blijven. 'Ze proberen het voor ons moeilijker te maken hun operaties te ontdekken', zei Nathaniel Gleicher, die aan het hoofd staat van de afdeling cyberveiligheid van Facebook.

Volgens Alex Stamos, de topman van het Internet Observatory en de voormalige veiligheidsbaas van Facebook, is de kans groot dat Rusland die tactiek ook bij de presidentsverkiezingen van 2020 zal gebruiken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud