Russische beleggers vrezen extra Amerikaanse sancties

De Russische oligarch Oleg Deripaska is de sterke man achter het aluminiumconcern Rusal. ©REUTERS

Beleggers vrezen de nieuwe sancties die de Verenigde Staten vandaag wellicht tegen Rusland aankondigen en dumpen het aandeel van de aluminiumproducent Rusal.

Het aandeel Rusal, dat zijn belangrijkste notering in Hongkong heeft, kreeg maandag een dreun van 21 procent. Die komt nog eens boven op de pandoering van meer dan 50 procent die het aandeel vorige week maandag kreeg. Rusal is een van de belangrijkste aluminiumproducenten van Rusland.

Waar Rusal iets meer dan een week geleden nog aan 70 miljard Hongkong dollar (7,3 miljard euro) werd gewaardeerd, blijft daar nu nog maar 22,5 miljard Hongkong dollar (2,33 miljard euro) van over: een verlies van meer dan 63 procent. Dat is vooral een mokerslag voor de Russische oligarch en sterke man achter Rusal, Oleg Deripaska.

Washington vaardigde anderhalve week geleden al een aantal economische sancties uit tegen Rusland. Die golden als straf voor ‘kwaadaardige cyberactiveiten’, waarmee de VS verwees naar de Russische inmenging met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De sancties waren gericht op de intimi van de Russische president Vladimir Poetin. Van zeven oligarchen en 17 regeringsleden werden alle activa in de VS bevroren.

Dat stuurde een schokgolf door de Russische beurs, die direct daarop met meer dan 8 procent kelderde. De roebel verloor bijna 4 procent tegenover de Amerikaanse dollar.

Krim

De sancties kwamen al boven op een aantal strafmaatregelen die de VS afkondigden na de annexatie van de Krim door Rusland en passen bij de oplopende spanning tussen Washington en Moskou.

Vandaag komen daar waarschijnlijk nog een aantal sancties bij. De Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, zei zondagavond op de Amerikaanse televisiezender CBS dat er nieuwe sancties tegen Moskou op komst zijn vanwege de steun aan het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Het zou vooral gaan om sancties voor Russische bedrijven die producten maken die verband houden met de fabricage van chemische wapens of producten voor de export naar Syrië. Beleggers vrezen dat die maatregelen Rusal opnieuw zullen treffen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud