Russische oligarch geeft controle over aluminiumreus Rusal op

Oleg Deripaska is bereid de controle over zijn aluminiumconcern Rusal op te geven. ©EPA

Oleg Deripaska belooft zijn meerderheidsbelang in Rusal te verkopen in ruil voor een eind aan de sancties die de grootste aluminiumproducent van Rusland treffen.

Via een mededeling van zijn investeringsvehikel EN+ liet Deripaska verstaan dat hij ‘in principe’ bereid is zijn belang in Rusal te reduceren tot minder dan 50 procent. Het is niet bekend hoe groot het belang van Deripaska in het aluminiumconcern exact is, maar het wordt door analisten op meer dan 65 procent geschat. Verder is Deripaska zijn bestuursmandaten bij Rusal op te geven.

De Verenigde Staten legden Rusland een maand geleden een stevig pakket sancties op als vergelding voor de bemoeienis met de presidentsverkiezingen van 2016. De maatregelen troffen vooral bedrijven van Poetin-vazallen. Zo mogen sindsdien bedrijven met Amerikaanse klanten niet langer hun aluminium betrekken van Rusal.

Die maatregel was desastreus voor Rusal, dat een zeer groot deel van zijn productie exporteert. Op de beurs van Hong Kong verloor het aandeel Rusal sinds het begin van dit jaar al meer dan 64 procent van zijn waarde.

Rusal is de grootste aluminiumproducent van Rusland en als zodanig van cruciaal belang voor de aluminium-import in Europa. De opgelegde Amerikaanse sancties zorgden er dan ook voor dat de aluminiumprijs de afgelopen weken tot het hoogste peil sinds 2011 steeg.

Poetin

Deripaska staat bekend als een nauwe bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin. Het vermogen van de man wordt door Forbes op ongeveer 5,2 miljard dollar geschat. Dat is slechts een fractie van de 28 miljard dollar die Deripaska opbouwde in aanloop naar de financiële crisis van 2007-2008 en vervolgens weer grotendeels verloor. Zijn belang in Rusal is met afstand Deripaska’s belangrijkste investering.

Het is niet duidelijk of de concessies die Deripaska nu doet voldoende zullen zijn voor Washington om Rusal van de sanctielijst af te halen. Waarnemers lieten aan de Wall Street Journal verstaan dat voor er een beslissing wordt genomen eerst grondig moet worden uitgezocht of de kopers van de Rusal-aandelen geen stromannen voor Deripaska zijn.

Rusal liet eerder deze week al verstaan dat als het niet snel weet te ontsnappen aan de Amerikaanse sancties, het zich wellicht volledig op de interne Russische markt zal moeten richten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud