Advertentie

Rutte vertrekt bij Biden zonder strengere beperkingen voor chipmachinebouwer ASML

©Bloomberg

Na een ontmoeting tussen de Nederlandse premier Mark Rutte en de Amerikaanse president Joe Biden moet Nederland voorlopig geen strengere beperkingen voor de export naar China slikken. Dat is een opsteker voor de Nederlandse chipmachinebouwer ASML.

Sinds de Amerikaanse president Joe Biden er een doel van gemaakt heeft de technologische en militaire ontwikkeling van China maximaal te fnuiken, bestaat bij onze noorderburen ongerustheid over het lot van ASML , een van de belangrijkste technologiebedrijven in Nederland. De chipmachinebouwer haalt 15 procent van zijn omzet in China.

In oktober voerde de regering-Biden een reeks exportregels in die het Amerikaanse producenten van chips of machines moeilijker maken te leveren aan bedrijven die in Chinese handen zijn. Eerder hadden de VS het Nederlandse ASML al verzocht de export van de hypermoderne EUV-machines te beperken.

Advertentie

Nu willen de Verenigde Staten nog een stap verder gaan door ook de verkoop van de oudere generatie DUV-machines aan Chinese bedrijven aan banden te leggen. Dat plaatste Den Haag voor een moeilijk dilemma: een belangrijke bondgenoot tegen de haren in strijken, of een wereldspeler zoals ASML een cruciale afzetmarkt afnemen?

Toeleveringsketen niet verstoren

Het gesprek tussen Biden en de Nederlandse premier Mark Rutte, dat dinsdag plaatsvond en een dik uur duurde, heeft volgens Nederlandse media geen doorbraak opgeleverd. Na afloop wou Rutte niet al te veel kwijt, maar hij zei dat de 'intensieve' gesprekken 'in een goede sfeer' verliepen. De premier benadrukte dat Nederland handel wil blijven drijven met China en de keten van toeleveranciers niet verstoord mag worden. Als de export van chiptechnologie te zwaar ingeperkt wordt, kunnen tekorten aan auto's en elektronica zoals koelkasten ontstaan, klonk het.

Ook het Witte Huis was karig met commentaar over de gesprekken. 'We pushen geen van onze bondgenoten of partners. We overleggen nauw met elk van hen en zij nemen hun eigen beslissingen', zei een woordvoerster.

Voor ASML, dat zijn hoofdzetel nabij Eindhoven heeft, is het een opsteker dat de Nederlandse regering niet meteen zwicht. De chipmachinebouwer maakt volgende week woensdag de resultaten over 2022 bekend. Wellicht komt de kwestie - en het belang van de Chinese markt - daar ter sprake.

Ook Japan, dat met Tokyo Electron een andere wereldspeler in chiptechnologie vertegenwoordigt, deed nog geen toezeggingen aan Biden. De Amerikaanse president en de Japanse premier Fumio Kishida hebben vorige week wel 'zeer productieve gesprekken' gevoerd over exportbeperkingen voor China.

Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud