Advertentie

Schaliegas verkleint Amerikaans handelstekort

Schaliegasinstallatie in Pennsylvania. - Foto: Spencer Platt ©IMAGEGLOBE

Het Amerikaanse handelstekort is in juni 22 procent gekrompen naar 34 miljard dollar, het kleinste 'gat' sinds de herfst van 2009. Vooral de forse exportgroei en de ontdekking van schaliegas liggen hier aan de basis van.

De Verenigde Staten staan bekend om hun eeuwige handelstekort. In de statistieken van het Internationaal Monetair Fonds van 1980 tot nu noteert de Amerikaanse handelsbalans altijd bloedrood, iets waar onder meer de hoge olie-import schuld aan heeft.

Dat het handelstekort in juni 22 procent krimpt naar ongeveer 34 miljard dollar, is dan ook hoogst opmerkelijk. In mei noteerde het handelstekort nog op 44 miljard. Met een handelstekort van 34 miljard worden de verwachtingen van de analisten ook totaal verpulverd, zo had een enquête van MarketWatch gemikt op een handelstekort van 43 miljard.

Het is een combinatie van stijgende export en dalende import die de handelsbalans deugd doet. De export steeg 2,2 procent naar 191 miljard, de import zakte met 2,5 procent naar 225 miljard.

Vooral de Amerikaanse hang naar schaliegas heeft de handelbalans een duwtje in de rug gegeven. De Verenigde Staten zijn minder afhankelijk van ingevoerde olie door de ontdekking van schaliegas en zijn in staat om zelf meer energie uit te voeren. Het 'energiedeficit' is met amper 17 miljard het laagste sinds augustus 2009.

De verbeterde handelsbalans zou een positieve herschaling van de groei met zich mee kunnen meebrengen. Die klokte onlangs al af op een sterke 1,7 procent groei, maar zou naar boven afgerond kunnen worden, aangezien een kleiner handelstekort positief is voor de groei.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud