Schuldenberg Amerikaanse studenten loopt op tot 1.500 miljard dollar

De explosieve groei van studentenleningen dreigt Amerika op te zadelen met een onder schulden bedolven ‘zombiegeneratie’ die de economie nog decennialang kan verstikken. ©REUTERS

De leningen die studenten in de VS zijn aangegaan om hun studies te betalen, zijn met 500 miljard dollar aangedikt sinds het academiejaar 2010-2011.

De cijfers staan in de Britse zakenkrant Financial Times. De studieschulden zijn de jongste jaren zo fors gestegen dat de alarmerende vraag rijst of een diploma nog een goede investering is en of het hoger onderwijs nog toegankelijk is voor alle Amerikanen.

De explosieve groei van de studentenleningen dreigt Amerika op te zadelen met een onder schulden bedolven ‘zombiegeneratie’ die de economie nog decennia kan verstikken. Door de escalerende kostprijs van hoger onderwijs is de berg studentenleningen al groter dan Amerika’s kredietkaartschuld.

Specialisten zien evenwel geen nieuwe kredietcrisis ontstaan. De uitstaande studieschulden bedragen slechts een tiende van de hypotheekschulden. Bovendien is het grootste deel van de studentenleningen gehypothekeerd door de Amerikaanse overheid.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect