Senaat steunt snelle opvolging in Amerikaans Hooggerechtshof

De gewezen Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney. ©AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft voldoende steun in de Senaat om nog voor de verkiezingen een nieuw lid van het Hooggerechtshof te benoemen.

Zoals verwacht vormen de Republikeinen een carré rond Trump en zijn voornemen om nog voor de verkiezingen van 3 november een vervanger voor Ruth Bader Ginsburg te laten benoemen in het Hooggerechtshof. Ginsburg, een liberaal icoon van de vrouwenbeweging, overleed dit weekend. Met haar vervanging door een conservatieve rechter, zoals de Republikeinse achterban wenst, zal de hoogste Amerikaanse rechtsinstantie zes behoudsgezinde rechters tellen tegen nog maar drie liberalen. Dat geeft de Republikeinen jarenlang een juridisch voordeel in de Amerikaanse cultuuroorlog.

Dinsdag zei senator Mitt Romney, die in 2012 de presidentsverkiezingen verloor tegen de Democraat Barack Obama, dat hij zich achter een snelle opvolging schaart. 'De grondwet geeft de president de macht een kandidaat voor het Hooggerechtshof te nomineren, en de Senaat de autoriteit om die kandidaat te bevestigen', motiveerde Romney, die sinds vorig jaar een Senaatszetel bekleedt namens de staat Utah, zijn keuze. 'Als de kandidaat gehoord wordt in de Senaat, zal ik die beoordelen op de merites.'

In de honderdkoppige Senaat volstaat een simpele meerderheid om een opperrechter te benoemen. Trumps Republikeinen tellen 53 leden, de Democraten 47. Trump kan zich dus drie dissidenten veroorloven. Bij een 50-50-gelijkspel beslist zijn vicepresident Mike Pence.

Centrumrechts land

In het Republikeinse kamp weigerden voorlopig enkel Lisa Murkowski uit Alaska en Susan Collins uit Maine zo kort voor de presidentsverkiezingen zo'n gewichtige juridische keuze te maken. De Democraten, die moord en brand schreeuwen, keken vooral naar Romney voor een extra tegenstem. De gewezen presidentskandidaat geldt als een van weinige partijgenoten die nog kritiek durft te uiten op Trump. Eerder dit jaar stemde hij als enige Republikein voor de afzetting van de president.

Maar Romney plooit zich naar de partijlijn. 'Mijn liberale vrienden zijn de voorbije decennia gewoon geraakt aan een liberaal Hooggerechtshof, maar dat staat niet in de sterren geschreven. Het is gepast dat een land dat in wezen centrumrechts is ook een hof heeft dat die centrumrechtse visie weerspiegelt.' Ook twee andere Republikeinse twijfelaars, Cory Gardner en Chuck Grassley, sloten zich aan bij partijlijn, waardoor Trump zo goed als zeker is van een meerderheid voor zijn kandidaat-rechter. Die zal hij zaterdag bekendmaken. Het wordt zeker een vrouw.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud