Senaat VS effent pad voor begrotingsdeal

Het Capitool in Washington, waar het Congres is gevestigd - Foto Bloomberg ©Bloomberg

Het begrotingsakkoord in de VS is goed op weg om deze week definitief zijn weg te banen doorheen het Congres. Het Huis van Afgevaardigden keurde het akkoord al goed, en nu kunnen de tegenstanders het voorstel ook niet meer vertragen met ellenlange debatten.

Het is niet meer dan een procedurekwestie, maar wel een belangrijke. De Senaat stemde er dinsdag mee in om het debat over de begrotingsdeal, die later deze week moet gestemd worden, te beperken. Daarbij kreeg de nipte Democratische meerderheid de hulp van 12 Republikeinen om aan de vereiste 60 stemmen te geraken.

Op die manier kunnen notoire tegenstanders van het begrotingsakkoord, zoals Marco Rubio en Ted Cruz, geen stokken meer in de wielen steken. Beide mannen zijn notoire vertegenwoordigers van de Tea Party-beweging in de VS, die ijvert voor een zo klein mogelijke federale overheid en dus nog forser wil snoeien in de begroting.

Nu zij niet meer kunnen filibusteren, zou de begroting nog dinsdagavond - in het oosten van de VS - ter stemming kunnen gebracht worden. Dat betekent dat president Barack Obama misschien al woensdag zijn handtekening kan zetten onder een begroting die de dreiging van een government shutdown, een sluiting van de overheidsdiensten,  de komende 2 jaar wegneemt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud