'Shutdown' VS: maandag nieuwe stemming in Senaat

Klokslag twaalf uur zaterdag ging de sluiting van een belangrijk deel van de Amerikaanse overheidsdiensten in ©REUTERS

Nadat Democraten en Republikeinen in de Senaat vrijdagnacht geen overeenstemming vonden over de begroting, zit de federale overheid in de Verenigde Staten zonder geld en gingen alle niet-essentiële diensten dicht. Maandagavond vindt er een nieuwe stemming plaats.

In de Amerikaanse Senaat zal maandag opnieuw gestemd worden over een tijdelijke federale begroting die nodig is om een einde te maken aan de zogenaamde 'government shutdown'. Dat heeft de Republikeinse meerderheidsleider in het hogerhuis, Mitch McConnell, zaterdag gezegd. "De stemming zal maandag plaatsvinden maandag om 13 uur (dinsdag 7 uur Belgische tijd), tenzij de Democraten er eerder over willen stemmen."
  
Bij de stemming op maandag zal een federale begroting worden behandeld die voorziet in een tijdelijke financiering van de federale agentschappen tot 8 februari (een kortere periode dan de vrijdag weggestemde begroting), zonder dat daarbij toegevingen worden gedaan aan de Democraten. Volgens The Washington Post hoopt McConnell hen zo te kunnen dwingen om het wetsontwerp goed te keuren, omdat het de Democraten anders zou kunnen schaden, mochten ze opnieuw voor een 'shutdown' stemmen.
    
Als gevolg van de shutdown worden de meeste federale overheidsdiensten bevroren. Enkel de diensten die als essentieel worden beschouwd, zoals Homeland Security of de FBI, blijven normaal functioneren. Tijdens een shutdown wordt 40 procent van de federale ambtenaren op onbetaald verlof gestuurd, wat neerkomt op bijna 1 miljoen werknemers. De Republikeinen en de Democraten beschuldigen elkaar voor de impasse.

Immigratie vormt dé grote splijtzwam tussen Democraten en Republikeinen, en dan met name de eis van de Democraten voor een permanente wettelijke bescherming van de 700.000 jonge migranten zonder papieren in de Verenigde Staten als voorwaarde voor een tijdelijke begroting. Chantage, fulmineren de Republikeinen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag in een reeks tweets de schuld voor de shutdown in de schoenen van de Democraten geschoven. Eerder al plaatste Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders een verklaring op Twitter over wat ze de 'Schumer Shutdown' noemde. Dat laatste is een verwijzing naar Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat.

'Zij plaatsen de politiek boven onze nationale veiligheid, families van militairen, kwetsbare kinderen en het vermogen van ons land om alle Amerikanen te dienen', klonk het in de mededeling. 'We zullen niet onderhandelen over de status van onwettige immigranten terwijl de Democraten onze wettige burgers gijzelen met hun roekeloze eisen. Dit is het gedrag van dwarsliggende losers, niet van wetgevers', aldus het Witte Huis.

De Democraten repliceerden dat de Republikeinen verantwoordelijk zijn voor het beheer van een regering die in hun handen is. 'Een Republikeinse president zetelt in het Witte Huis, en de Republikeinen hebben een meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat', zei Nita Lowey, die voor de Democraten zetelt in het Huis van Afgevaardigden. 'Het is schandalig dat zelfs met een eenvormige controle over de regering, de meerderheid geen koers kan uitzetten om de regering draaiende te houden, de meest elementaire verantwoordelijkheid van het Congres.'

De shutdown treedt in werking op de dag dat Trump exact één jaar aan de macht is. Lees hier onze analyse over 1 jaar Trump inzake:

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud