'Snowden gebruikte paswoorden NSA-collega's'

Snowden in Rusland, waar hij ondergedoken zit. - AFP ©AFP

NSA-klokkenluider Edward Snowden gebruikte logingegevens en paswoorden van een twintigtal collega's om zo aan bepaalde informatie te komen die hij lekte naar de pers. Dat vertellen bronnen aan het persbureau Reuters.

Voor de spionage-informatie te bemachtigen die voormalig NSA-medewerker Edward Snowden lekte naar de media, gebruikte hij de logingegevens en paswoorden van een twintigtal collega's. Snowden zou de medewerkers overtuigd hebben die info te geven zonder dat die op de hoogte waren van zijn intenties. Hij zou hen verteld hebben dat hij de info nodig had om zijn de 'computersystemen beter te beheren'. 

Met die onthullingen blijkt andermaal dat de veiligheidsprocedures bij de NSA tekort schoten. Dat de NSA-bedienden die persoonlijke info zo makkelijk vrijgaven, zou pas laat ontdekt zijn. De betrokkenen zouden overgeplaatst zijn naar een andere dienst, bevestigen bronnen aan persagentschap Reuters. 

Eerder was ook al gebleken dat de site waar Snowden werkzaam was, namelijk in Hawaii, niet de meest up-to-date beveiligingssoftware had en de computersystemen dus makkelijk binnen te dringen  waren. Snowden werkte vorig jaar in april een maand in Hawaii waar de verschillende gaten in het veiligheidssysteem hem toelieten tienduizenden overheidsdocumenten te kopiëren. 

De NSA zelf wenste nog niet officieel te reageren op de revelaties. Bronnen stellen dat de geheime dienst er bovendien maar moeilijk in slaagt om te weten te komen hoe Snowden precies handelde. Zijn elektronische sporen zou Snowden gewist hebben vooraleer hij vertrok. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud