Advertentie
Advertentie

Snowden: 'Niets doorgespeeld aan China of Rusland'

Edward Snowden in een videofilm - Foto AFP ©AFP

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden ontkent dat hij geheime documenten van de inlichtingendienst NSA heeft doorgegeven naar China of Rusland.

In een interview met de New York Times zegt de voormalige consultant van NSA dat hij geen documenten heeft meegenomen naar Rusland. Snowden week eerder dit jaar uit naar Hongkong en zit momenteel in Rusland, waar hij in augustus asiel kreeg.

'Maar ik heb al de NSA-documenten die ik in mijn bezit had, overhandigd aan de journalisten met wie ik in Hongkong sprak', aldus Snowden. 'Ik heb geen kopieƫn gemaakt of bestanden meegenomen naar Rusland. Dat zou niet in het publieke belang zijn.'

'Er is nul procent kans dat de Russen of Chinezen documenten hebben gekregen', maakt de klokkenluider zich sterk.

Amerikaanse inlichtingendiensten spraken in het verleden hun bezorgdheid uit over de mogelijkheid dat Snowden geheime documenten zou hebben overgemaakt aan buitenlandse inlichtingendiensten. Het is de eerste keer dat Snowden verklaart dat dit niet het geval is. 

Snowden leeft ondergedoken in Rusland nadat hij onthulde hoe de Amerikaanse geheime diensten het wereldwijde telefoon- en internetverkeer traceren. De Verenigde Staten vragen zijn uitlevering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud