Advertentie
Advertentie

Softwarepionier John McAfee overleden in cel

McAfee op zijn jacht voor Cuba in 2019. ©REUTERS

De flamboyante softwareontwikkelaar John McAfee is dood aangetroffen in zijn cel in een Spaanse gevangenis. Hij werd 75.

McAfee, een wiskundige die geboren werd in het Verenigd Koninkrijk, maar opgroeide in de Verenigde Staten, verzamelde op het einde van de jaren 80 wereldfaam via de antivirussoftware die zijn naam droeg. Bijna alle pc's zijn voorzien van McAfee-firewalls. Al in de jaren negentig stapte hij op bij zijn eigen bedrijf. Sindsdien liet hij er zich vaak negatief over uit. Toen Intel een decennium geleden zijn aandelen overnam, verklaarde McAfee dat hij 'eeuwig dankbaar was voor de bevrijding van de associatie met de slechtste software op de planeet'.

Het gerecht in Catalonië gaat uit van zelfmoord. McAfee stond op het punt om uitgeleverd te worden aan de VS, waar hij onder andere beticht werd van belastingontduiking.

McAfee raakte daarna meermaals in opspraak. Hij verhuisde naar Belize, waar hij er zeker zes vrouwen op nahield. Hij werd gelinkt aan verboden wapenbezit, het runnen van drugslabs én de moord op een zakenman die naast hem woonde. Hij vluchtte naar Guatemala, maar werd er gearresteerd.

Uitlevering aan de VS

Dit jaar belandde hij op aandringen van de Verenigde Staten opnieuw in de cel, deze keer in Barcelona. De beurswaakhond SEC beschuldigde hem ervan tegen betaling beursgangen met cryptomunten te promoten zonder investeerders in te lichten over zijn vooringenomen rol. McAfee wordt ook al jarenlang opgejaagd vanwege belastingontduiking.

Het Catalaanse ministerie van Justitie maakte woensdagavond bekend dat McAfee dood is aangetroffen in zijn cel. Justitie vermoedt dat de Amerikaan zelfmoord heeft gepleegd. Zijn dood volgt op de beslissing van het Spaanse hooggerechtshof om hem uit te leveren aan de VS.

In een reeks tweets had McAfee de voorbije jaren al gezinspeeld op zijn dood. 'Als ik zelfmoord pleeg: ik deed het niet, ik werd omgebracht.'

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud