Standbeelden van Columbus in brand gestoken en onthoofd in VS

De sokkel van het verwijderde beeld van Christopher Columbus in Richmond, Virginia. ©INSTAGRAM/@VIDEOGUNS via REUTERS

Betogers hebben op meerdere plaatsen in de Verenigde Staten standbeelden van Christopher Columbus vernield.

In Bosten, Massachusetts is een beeld van de beroemde en omstreden ontdekkingsreiziger onthoofd, meldden lokale media. In Richmond, Virginia belandde een beeld in een meer, na een vreedzaam protest.

Op sociale media circuleren beelden van een brandend standbeeld van Christopher Columbus. ©via REUTERS

Zowat duizend mensen kwamen samen in een park om zich solidair te tonen met de inheemse bevolking van de Verenigde Staten. Relschoppers trokken achteraf het beeld omver, staken het in brand en gooiden het in een meer. Wie het beeld in Boston te lijf ging, is onduidelijk.

Beide beelden waren eerder het doelwit van activisten. Zo schreef iemand in 2015 de woorden 'leugens' en 'genocide' op de beeltenis van Columbus in Richmond. In datzelfde jaar besmeurde iemand het beeld in Boston met rode verf. Daar is toen ook Black Lives Matter op geschreven.  

Het beeld van Columbus in Richmond werd later aangetroffen in een meer. ©INSTAGRAM/@VIDEOGUNS via REUTERS

Columbus is bekend om zijn ontdekking van Amerika, maar ook omstreden wegens het geweld dat hij gebruikte tegen de inheemse bevolking. In de VS wordt op grote schaal gedemonstreerd tegen racisme en politiegeweld. Dat heeft geleid tot een wereldwijde roep om standbeelden van omstreden historische figuren te verwijderen. In België worden beelden van koning Leopold II geviseerd. In het Britse Bristol keerden betogers zich enkele dagen geleden tegen het standbeeld van de slavenhandelaar Edward Colston.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud