Steenrijke hedgie deelt tik uit aan Bush

Jeb Bush kreeg een stevige tik. ©Photo News

Coup de théatre in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In de strijd om de Republikeinse nominatie steunt de steenrijke hedgie Paul Singer senator Marco Rubio. En dus niet Jeb Bush.

Jeb Bush, zoon van oud-president George H.W en broer van oud-president George W., zit in de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de hoek waar de klappen vallen. De Republikeinse voorverkiezingen gaan van start begin januari - in de Amerikaanse graanschuur Iowa - maar de establishment-favoriet lijkt zijn campagne maar niet onder stoom te krijgen. 

Begin dit jaar was Bush nog de te kloppen man in Republikeinse hoek en lieveling van het establishment. Hij heeft financieel de diepste zakken en de meeste connecties. Maar dat was nog voor het fenomeen 'Donald Trump' de peilingen ging domineren. Bush heeft ook moeite om uit de verf te komen in de debatten. Dat vertaalt zich in de peilingen: Bush moet zowel Trump als oud-chirurg Ben Carson laten voorgaan. Zij profileren zich als het alternatief voor de traditionele politieke klasse uit Washington waar Bush wel toe behoort. 

Ook bij het debat donderdag liep het mis: Bush dwong de minste spreektijd af van alle kandidaten en moest het onderspit delven in een woordenwisseling met senator Marco Rubio. Dat was extra pijnlijk, omdat Bush zowat de politieke mentor is van Rubio. Bush was van 1999 tot 2007 gouverneur voor Florida, Rubio is nu senator voor die staat. Bush las Rubio de les over enkele senaatstemmingen die hij miste. Maar Rubio was niet onder de indruk en zette Bush gevat en zelfzeker op zijn plaats. 

Singer steunt Rubio

Mogelijk was dat een 'gamechanger', want het duel Bush-Rubio vertaalt zich meteen financieel. De 70-jarige Paul Singer, de ondertussen steenrijke stichter van het hefboomfonds Elliott Management, heeft besloten Rubio te zullen gaan steunen in de Republikeinse voorverkiezingen. En dus niet Jeb Bush. Elliott Management heeft meer dan 25 miljard dollar in beher. 

Onder het Amerikaanse politieke analistenleger wordt de beslissing gezien als een serieuze tik voor Bush. Singer heeft immers de reputatie gretig met geld te strooien in de verkiezingen. Singer, die volgens Forbes een geschat vermogen van 2,1 miljard dollar heeft, deelde volgens de Federal Election Commission de afgelopen vier jaar maar liefst 16 miljoen dollar uit aan verschillende kandidaten. 

Singer verstuurde bovendien een brief aan een dozijn andere donoren waarin hij zich uitspreekt als supporter van Rubio. Rubio is volgens hem de enige kandidaat die 'door het complexe proces van de voorverkiezingen kan geraken en daarna nog in de positie kan zitten om om Hillary Clinton te verslaan'. 'Rubio is het gewoon om na te denken over het Amerikaans buitenland beleid als een verantwoordelijke beleidsmaker. Hij is klaar om een geïnformeerde en assertieve beleidsmaker te zijn.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud