Advertentie

Strengere coronaregels op de werkvloer voor Amerikaanse ambtenaren

Joe Biden. ©AFP

De Amerikaanse president Joe Biden gaat van federale ambtenaren eisen dat ze bewijzen dat ze zijn ingeënt tegen Covid-19 of dat ze mondmaskers dragen en zich regelmatig laten testen. De besmettelijkere deltavariant leidt ertoe dat het aantal besmettingen in de VS stijgt.

De federale ambtenaren in de Verenigde Staten zullen in het kader van de coronapandemie onderworpen worden aan strengere regels op de werkvloer. Biden heeft donderdag aangekondigd dat zij die niet volledig gevaccineerd zijn tegen Covid-19 in de toekomst altijd een mondmasker moeten dragen en één of twee keer per week een coronatest moeten ondergaan. Voor zakenreizen zullen er beperkingen gelden voor niet-gevaccineerde ambtenaren.

De regeling zou bovendien niet alleen gelden voor de ongeveer twee miljoen ambtenaren, maar ook voor de onderaannemers die voor de federale overheid werken. De president laat ook onderzoeken of militairen verplicht kunnen worden gevaccineerd.

Deltavariant

De regering-Biden had gehoopt dat de meeste Amerikanen vrijwillig zouden kiezen voor vaccinatie, waardoor de verspreiding van het virus zou worden beperkt. Maar slechts 49 procent van de Amerikaanse bevolking is volledig gevaccineerd. In het voorjaar stelde Biden het doel voorop om tegen 4 juli 70 procent van de Amerikaanse volwassenen ten minste gedeeltelijk te vaccineren.

49%
Amerikanen gevaccineerd
Slechts 49 procent van de Amerikaanse bevolking is volledig gevaccineerd.

Maar nu het aantal gevallen toeneemt en bedrijven en gemeenten beginnen te eisen dat hun werknemers worden gevaccineerd, neemt Biden dezelfde stap voor federale werknemers. De VS hebben dinsdag meer dan 80.000 nieuwe gevallen geregistreerd. De voorbije dagen kondigden bedrijven als Google en Facebook al aan dat hun personeel dat op de werkvloer komt gevaccineerd moet zijn.

President Biden kwam donderdag ook met een positief voorstel om het aantal vaccinaties op te krikken. Hij pleitte om aan elke nieuwe gevaccineerde een beloning van 100 dollar (ongeveer 85 euro) te schenken. Het is aan de deelstaten of steden om die beloning uit te keren. Ze kunnen daarvoor een beroep doen op het conjunctuurpakket van 350 miljard dollar, zo maakte het ministerie van Financiën bekend. Op heel wat plaatsen zijn  er al stimuleringsmaatregelen, zoals een loterij voor gevaccineerden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud