Tea Party-icoon 'filibustert' tegen Obamacare

Ted Cruz is begonnen aan een maratonspeech tegen Obamacare. - Foto: Paul Hennessy ©Photo News

Ted Cruz, Republikeins senator en icoon van de conversatieve Tea Party-beweging, is begonnen aan een urenlange marathonspeech tegen Obamacare, de algemene verplichte ziekteverzekering. Het debat over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond loopt zo danig vertraging op.

Ted Cruz is gisterenmiddag, rond drie uur 's middags Amerikaanse tijd, begonnen aan een urenlange marathonspeech tegen Obamacare, de algemene verplichte ziekteverzekering die algemeen wordt aanzien als het paradepaardje van Obama's eerste ambtsperiode. Cruz begon de speech naar aanleiding van de debatten in de Senaat over de afhandeling van het schuldenplafond. 

Op 30 september botst de Amerikaanse overheid immers weer tegen zijn schuldenplafond, wat automatisch leidt tot een 'shutdown' of stopzetting van de Amerikaanse overheidsdiensten. De Republikeinen stellen in het vooruitzicht van de 'shutdown' voor om de middelen voor Obamacare stop te zetten, zodat de financiering tot midden december verzekerd is. 

Het voorstel is al goedgekeurd in het door de Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden, maar maakt geen kans in de Democratisch gekleurde Senaat, zoals ook Democratisch meerderheidsleider Harry Reid gisteren duidelijk maakte. 'Ik wil het duidelijk maken aan iedereen: geen filibuster vandaag.' Reid wil woensdagmiddag overgaan tot de procedurele stemming of het voorstel in overweging wordt genomen of niet. 

Het weerhieldt Ted Cruz, fervent tegenstander van Obamacare, niet om vanaf 14u41 dinsdagmiddag een marathonspeech te houden. 'Ik ben van plan om een betoog te houden voor de drooglegging van Obamacare tot ik niet meer kan staan,' aldus Cruz, die daarna zijn speech vervolgde met verhalen over zijn vader, bedverhaaltjes voor zijn kinderen 'die thuis naar papa keken' en vooral forse kritiek aan het adres van Obamacare. 

De speech van Cruz toont de gespletenheid van de Republikeinse partij over het item. De Republikeinse partijtop wil tot een compromis komen over het schuldenplafond, om de schuld voor de shutdown niet in de schoenen geduwd te krijgen. De meer conservatieve Tea Party wil van de discussies over het schuldenplafond gebruikmaken om het verzet tegen Obamacare in de verf te zetten. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud