Telefoontje van Obama naar Hollande niet genoeg

(afp) ©AFP

De verontwaardiging in Frankrijk over de Franse telefoongegevens die door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA werden onderschept, is niet helemaal gaan liggen na een telefoontje van de Amerikaanse president Barack Obama met zijn Franse evenknie François Hollande. Frankrijk vraagt alsnog meer uitleg. Intussen is bekendgemaakt dat ook alle landen in Latijns-Amerika werden bespioneerd door de VS.

Nadat in Frankrijk grote verontwaardiging was gerezen over de spionage door de inlichtingendienst NSA en de ambassadeur van de VS in Parijs op het matje was geroepen, heeft president Barack Obama getelefoneerd met het Franse staatshoofd François Hollande. De krantenberichten, als zou de NSA in Frankrijk niet alleen vijanden bespioneren, geven gedeeltelijk 'een verstoord beeld', zei Obama aan Hollande.

Maar sommige berichten stellen ook 'terechte vragen' over het werk van de NSA. De VS zijn begonnen hun methoden voor het inzamelen van informatie te herzien, verzekerde Obama volgens het Witte Huis.

'Ons doel is steeds de juiste balans te vinden tussen veiligheid en de privacy van onze burgers', zei VS-buitenlandminister John Kerry tijdens een bezoek aan
Parijs. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, herhaalde dinsdagochtend tegenover Kerry echter de vraag dat de VS meer uitleg zouden geven over de 'ontoelaatbare spionnagepraktijken onder partners, die moeten stoppen'.

Het is onwaarschijnlijk dat Frankrijk apart sancties neemt. 'We moeten een escallatie vermijden en veeleer op Europees niveau werken aan regelgeving om persoonlijke gegevens te beschermen', zei de woordvoerster van de Franse regering.

Latijns-Amerika

De VS hebben ook alle landen in Latijns-Amerika bespioneerd. Dat heeft Glenn Greenwald, de journalist die de informatie van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden naar buiten bracht, gezegd tijdens een bijeenkomst van de Inter American Press Association in het Amerikaanse Denver. Greenwald deed zijn verklaring vanuit Brazilië, via videoconferentie.

'Alle Latijns-Amerikaanse landen werden door de Amerikaanse overheid bespioneerd', klonk het. 'Ook meerdere Latijns-Amerikaanse vergaderingen', waaronder die van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en 'onderhandelingen over vrijhandelsverdragen' werden volgens de journalist afgeluisterd.

Greenwald, die vorige week ontslag nam bij de Britse krant The Guardian, kondigde voorts aan dat er nog meer onthullingen zullen volgen over de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud