'Top van het Witte Huis wist wat we deden in Oekraïne'

Gordon Sondland, de ambassadeur van de VS bij de Europese Unie. ©AFP

'We volgden de bevelen van de president.' Dat zei de Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie, Gordon Sondland, over de druk die de Amerikaanse regering op Oekraïne uitoefende.

Er was sprake van een 'voor wat hoort wat' in het Oekraïnedossier, zei Sondland woensdag tijdens een openbare hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden.

Als Oekraïne een onderzoek zou openen naar de gasgroep Burisma, zou de nieuwe Oekraïense president Volodymyr Zelensky worden ontvangen op het Witte Huis, klonk het. In Burisma's raad van bestuur zetelde Hunter Biden, de zoon van Joe Biden, een mogelijke tegenstander van Trump in de strijd voor het presidentschap.

De eis was op tafel gelegd door Rudy Giuliani, de persoonlijke advocaat van Amerikaans president Donald Trump. Volgens Sondland aanvaardden de diplomaten belast met het Oekraïense dossier op 'uitdrukkelijke vraag van de president' samen te werken met Giuliani.  

De Amerikaanse militaire hulp aan Oekraïne was bij het begin van de zomer stilgelegd, al was die volgens de diplomaten cruciaal om weerstand te bieden aan Rusland. Sondland gaf toe dat hij aan de Oekraïense bewindslui had gezegd dat de hulp pas zou worden vrijgegeven als het door Trump gevraagde onderzoek zou worden opgestart.

De ambassadeur 'deelde zijn ongerustheid' met een naaste medewerker van Zelensky, daarbij steunende op zijn eigen gesprekken met het hoofd van de Amerikaanse diplomatie Mike Pompeo. Op elk moment was de top van de Amerikaanse administratie op de hoogte en steunde die de demarches,  aldus Sondland. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud