Topminister regering-Obama vertrekt

Eric Holder is de eerste zwarte minister van Justitie in de VS. Hij blijft aan tot zijn opvolger is aangeduid. ©REUTERS

Eric Holder, de Amerikaanse minister van Justitie, neemt ontslag uit de regering-Obama. Hij was minister onder Barack Obama sinds die begin 2009 zijn intrek nam in het Witte Huis.

De 63-jarige Holder is de eerste zwarte minister van Justitie in de geschiedenis van de VS. Hij is een van de weinige nog overblijvende ministers in de oorspronkelijke regering van Obama die van start ging begin 2009.

'Eric heeft fantastisch werk geleverd', zei Obama tijdens een persconferentie in het Witte Huis, met Holder aan zijn zijde. 'Hij gelooft, net als ik, dat gerechtigheid geen abstracte theorie is maar een levend, ademend principe.'

Holder houdt het uit eigen beweging voor bekeken, maar blijft wel aan tot zijn opvolger is aangeduid. Dat  proces kan nog meerdere maanden in beslag nemen. Een nieuwe minister moet bevestigd worden door de Senaat, waarvan een derde van de leden begin november opnieuw verkozen wordt.

De afgelopen vijf jaar was Holder een van de pijlers van de regering-Obama en een belangrijke spreekbuis van de president over de rassenkwestie. Vorige maand nog was het Holder die een bezoek bracht aan het stadje Ferguson in Missouri, waar de spanningen tussen de zwarte bevolking en de blanke politie hoog opliepen na de dood van een ongewapende zwarte tiener door politiekogels.

Holder vertrekt uit eigen beweging en na overleg met Obama. Later op donderdag komt er meer uitleg van het Witte Huis. De minister was een van de prominentste linkse stemmen in de regering, en brak waar mogelijk een lans voor het holebihuwelijk, voor rechten van minderheden en voor andere polariserende kwesties. Mede daardoor leefde hij op gespannen voet met de Republikeinse oppositie. 

'Eric heeft altijd gewerkt om ervoor te zorgen dat de worden 'leven, vrijheid en het nastreven van geluk' realiteit worden voor ons allen', zei Obama nog over de afscheidnemende minister. 

Holder zelf kwam terug op de uitstekende band die hij met de president heeft, en die 'veel verder gaat dan gewoon die van collega's'. 'In goede en slechte tijden en op persoonlijk en professioneel vlak ben je er voor mij geweest', zei Holder aan Obama. 'Ik ben trots dat ik je mijn vriend mag noemen.'

Het is niet ongebruikelijk dat Amerikaanse ministers in de loop van hun mandaat hun post verlaten of vervangen worden. Het is zelfs eerder ongebruikelijk dat ze de volledige twee ambtstermijnen van hun president uitdoen. Na Holder blijven enkel minister van Onderwijs Arne Duncan en minister van Landbouw Tom Vilsack nog over van de oorspronkelijke ploeg van Obama.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud