Trump-aanhangers scanderen 'stuur haar terug' over Ilhan Omar

De Amerikaanse president Donald Trump. ©AFP

De Amerikaanse president Donald Trump staakt zijn aanvallen tegen vier vrouwelijke Democraten niet. Op een verkiezingsrally in North Carolina liet hij het publiek 'Zend ze terug' scanderen.

Trump heeft tijdens een campagnetoespraak in Greenville, North Carolina opnieuw uitgehaald naar het Democratische parlementslid Ilhan Omar en drie van haar partijgenoten. Hij viel in het bijzonder Omar aan, die als kind met haar familie uit Somalië naar de VS vluchtte. De president beschuldigde de 36-jarige moslima ervan antisemitische uitspraken te hebben gedaan. Het publiek scandeerde vervolgens 'send her back', 'stuur haar terug'.

De drie andere leden van de 'squad' - Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley en Rashida Tlaib - moesten het eveneens ontgelden. Volgens Trump staan de Democratische vrouwen voor de opkomst van een gevaarlijk extreemlinks. Hij noemde ze 'extremisten vol haat'. 'Van mij mogen ze vertrekken. Ze zeggen ons steeds hoe we het moeten doen. Weet je wat? Als ze het niet leuk vinden, kunnen ze vertrekken', zei de president.

Trump dreef ook de spot met Ocasio-Cortez' naam. 'Nee, nee, ik heb geen tijd voor drie verschillende namen. Laten we haar Cortez noemen. Te veel tijd. Het neemt te veel tijd in beslag', zei hij.

Donkere tijd

Er komt heel wat kritiek op de spreekkoren, die doen denken aan de campagne voor de presidentverkiezingen van 2016. Toen liet Trump de menigte 'lock her up', 'sluit haar op' roepen over de Democratische kandidate Hillary Clinton.

'Dit gruwelijke gescandeer maakt Amerika niet groots. Het herinnert ons aan een donkere tijd in de geschiedenis van onze natie', schreef het American Jewish Committee (AJC) op Twitter. De Democratische Senator en presidentskandidaat Kamala Harris noemde het incident verachtelijk, laf, xenofoob, racistisch. 'Het onteert het ambt van president. Het is tijd om Trump af te zetten en het land te verenigen', zei Harris.

Omar zelf reageerde krachtig: 'Ik ben waar ik thuishoor: in het huis van het volk en je zal het gewoon moeten aanvaarden', schreef ze op Twitter.

Dinsdag kreeg Trump nog een symbolische berisping van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor zijn racistische uithalen naar de vier Congresleden. Dit weekend had hij hen opgeroepen 'terug naar hun land te keren', hoewel alleen Omar in het buitenland geboren werd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n