Trump annuleert reis Pompeo naar Noord-Korea

©REUTERS

Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, trekt op vraag van president Trump zijn pas geplande reis naar Noord-Korea alweer in.

'Ik heb het gevoel dat we onvoldoende vooruitgang boeken in de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland,' liet de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag op twitter weten. Trump sommeerde in één adem zijn minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, om diens bezoek aan Noord-Korea volgende week te annuleren.

Donderdag nog kondigde Pompeo aan dat hij met de nieuwe speciale gezant voor Noord-Korea, Stephen Biegun, naar Noord-Korea zou reizen voor overleg. 'We gaan volgende week samen naar Noord-Korea om er diplomatieke vooruitgang te boeken met het oog op ons doel,' verklaarde Pompeo.

Het zou al zijn vierde bezoek van Pompeo aan het communistische regime zijn - het tweede sinds de historische ontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un in juni in Singapore. Maar zo ver komt het voorlopig dus niet.

Handelsrelaties met China

De VS-president citeert de tanende hulp uit China voor het kernwapenvrij maken van het Koreaanse schiereiland. Trump wijt die Chinese onwil aan de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Die zou de bereidheid van Peking om druk uit te oefenen op Pyongyang doen slinken.

Pompeo kijkt er alvast naar uit 'in de nabije toekomst' naar Noord-Korea te reizen, aldus Trump. De president definieert die nabije toekomst zelfs: 'waarschijnlijk wanneer de handelsrelaties met China hersteld zijn'.

'De warmste groeten aan Kim'

Het internationaal agentschap voor atoomenergie IAEA, publiceerde maandag een rapport over de Noord-Koreaanse kernactiviteiten. Daarin staat dat niets erop wijst dat Noord-Korea de nucleaire activiteiten heeft stopgezet. Het regime in Pyongyang legde ook de beloofde vernietiging van de raketbasis begin augustus stil. Beide elementen druisen in tegen de afspraken die Trump en Kim in juni maakten.

Dat Trump met Noord-Korea zelf geen heibel wil, is duidelijk. Hij maakt immers nog zijn warmste groeten over aan de Noord-Koreaanse leider en zegt ernaar uit te zien om Kim binnenkort te ontmoeten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect