opmerkelijk

Trump annuleert trip naar Denemarken omdat... Groenland niet te koop is

Een vrouw en kind in Tasiilaq, Groenland. ©REUTERS

De Amerikaanse president zou op 2 september een staatsbezoek brengen op uitnodiging van koningin Margrethe II.

Via Twitter liet Trump weten dat hij Denemarken op een ander moment zal bezoeken. En wel omdat de Deense premier Mette Frederiksen heeft gezegd dat Groenland niet te koop is.

'Denemarken is een heel speciaal land met ongelooflijke mensen, maar gezien de opmerking van premier Mette Frederiksen dat ze niet geïnteresseerd is om de aankoop van Groenland te bespreken, zal ik onze ontmoeting van over twee weken verschuiven naar een ander moment.'

Trump had eerder vriend en vijand met verstomming geslagen toen hij zijn interesse liet blijken voor de aankoop van het 'strategisch interessante' Deense gebied.

In een tweede tweet bedankt de Amerikaanse president Frederiksen omdat ze door haar 'directheid' de VS en Denemarken 'veel kosten en inspanningen heeft bespaard'.

De VS en Denemarken zijn NAVO-bondgenoten en, hoewel de VS nooit een duidelijke agenda op tafel legden, werd verwacht dat onder meer het Noordpoolgebied ter sprake zou komen.

In de 20ste eeuw overwogen de Verenigde Staten al eens om Groenland te kopen, maar ook toen weigerde Denemarken. Het gebied heeft grotendeels zelfbestuur, maar Denemarken blijft bevoegd voor buitenlandse zaken, defensie en het monetaire beleid.

Niet te koop

De Deense premier Frederiksen benadrukte zondag dat 'Groenland niet te koop' is. 'Ik hoop dat dit niet ernstig bedoeld is', zei ze volgens een lokale krant aan verslaggevers die om een reactie vroegen. 'Het is een absurde discussie en Kim Kielsen (de premier van Groenland, red.) heeft uiteraard duidelijk gemaakt dat Groenland niet te koop is. Daar eindigt het', zei Frederiksen aan de Deense openbare zender DR.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud