Trump bedreigt Mexico met invoertaks

Een arbeider in Volkswagens Mexicaanse fabriek in Puebla. ©Bloomberg

Met de importheffing wil de Amerikaanse president het land straffen omdat het de 'illegale immigratie' naar de VS niet aanpakt.

De heffing van 5 procent geldt vanaf 10 juni voor alle goederen die Mexico uitvoert naar de VS. Die goederen zijn jaarlijks goed voor meer dan 320 miljard dollar. 

Daarna wordt de invoertaks maandelijks opgetrokken: 10 procent vanaf 1 juli, 15 procent vanaf 1 augustus, 20 procent vanaf 1 september en 25 procent vanaf 1 oktober. 

De importheffing blijft volgens Donald Trump gelden zolang 'illegale migranten' uit Honduras, Guatemala en El Salvador via Mexico de VS binnenkomen. De Amerikaanse president beschouwt die migratie als 'een buitengewone dreiging voor de nationale veiligheid en de Amerikaanse economie'.

Trumps aankondiging komt paradoxaal genoeg op dezelfde dag als de Amerikaanse regering de procedure lanceert waardoor de president een nieuw handelsakkoord tussen de VS, Canada en Mexico kan indienen in het Congres.

'Een ramp'

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Jesús Seade noemt de invoertaks 'een ramp'. Hij verklaarde dat Mexico 'krachtig zal moeten reageren' als de heffing er effectief komt. 

Jonathan Heath, bestuurder bij de centrale bank van Mexico, noemt de beslissing 'een game changer'. 

Migranten op weg naar de VS schuiven in Mexico City aan voor een slaapmat. ©AFP

Auto-aandelen onderuit

Op de Aziatische beurzen gingen de autowaarden kopje onder. Toyota (-2%), Nissan (-3%), Honda (-3%), en Mazda (-7%) bouwen 10 tot 30 procent van hun auto's in Mexico. De Zuid-Koreaanse Hyundai (-1%) en Kia Motors (-4%) stonden ook onder druk. Hyundai Wia, die de twee van componenten voorziet, dook 5 procent lager. 

Het is later op de dag uitkijken naar de koersreacties bij GM, Ford, Volkswagen en Fiat Chrysler. Ook zij hebben autofabrieken in Mexico. Het land biedt hen goedkope werkkrachten en een handelsakkoord met de VS, de tweede grootste automarkt van de wereld. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud