Trump beëindigt shutdown voor drie weken

Trump stemde in met een tijdelijke financiering van de overheidsdiensten zonder de belofte dat hij geld krijgt voor zijn muur op de grens met Mexico. ©AFP

De Amerikaanse president Donald Trump en leiders van het Congres zijn het eens geworden over een tijdelijke financiering van de overheidsdiensten.

Trump kondigde de deal vrijdag aan. Hij stemde in met een begrotingsvoorstel voor drie weken. Daarmee kunnen de 800.000 ambtenaren die thuiszitten of doorwerken zonder salaris te krijgen, tijdelijk worden betaald. Enkele uren later keurden zowel de Senaat al het Huis van Afgevaardigden de deal goed. 

De shutdown duurde al 35 dagen en was de grootste uit de Amerikaanse geschiedenis.

Muur

Tijdens een persconferentie aan het Witte Huis zei Trump dat de ambtenaren zo snel mogelijk betaald worden. Trump bleef wel zijn idee van een muur aan de grens met Mexico verdedigen. De komende drie weken gaan Democraten en Republikeinen verder onderhandelen over zo'n muur. Democraten zijn het fundamenteel oneens over de bouw ervan. Volgens bepaalde congresleden zou er in het tijdelijk akkoord geen sprake zijn van toegevingen van geld voor de muur.

Trump had tot nog toe altijd benadrukt dat hij eerst financiering wilde krijgen voor zijn muur die de illegale immigratie moet stoppen aan de grens. 'We hebben geen andere keuze dan een stevige muur te bouwen aan de grens', benadrukte de president nog eens. 'Als we in het Congres geen akkoord bereiken over een muur, dan krijgen we vanaf 15 februari opnieuw een shutdown, ofwel gebruik ik mijn macht om een antwoord te geven op deze noodsituatie', waarschuwde hij.

Vliegverkeer

Er klonk de voorbije dagen steeds meer protest van het overheidspersoneel. Velen melden zich ziek omdat ze niet meer betaald werden.

De problemen bij het vliegverkeer in de VS hebben naar verluidt een cruciale rol gespeeld in de doorbraak. De shutdown stuurde vrijdag immers het vliegverkeer rond onder meer New York in de war. Door een tekort aan luchtverkeersleiders waren er vooral op de New Yorkse luchthaven LaGuardia vertragingen. 

Trump zou volgens bronnen in het Witte Huis beseft hebben dat hij een akkoord moest bereiken omdat, aldus de bron, 'vliegtuigen moeten blijven vliegen'. 

State of the Union

Als gevolg van de shutdown moest Trump ook zijn 'state of the union' uitstellen. De Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, weigerde die te laten plaatsvinden zoals gepland op 29 januari omdat door de shutdown onvoldoende veiligheidsmensen konden gegarandeerd worden. 'Wanneer die diensten weer open zijn, gaan we praten over een datum die wederzijds aanvaardbaar is', aldus Pelosi na aankondiging van de deal. 

Algemeen wordt Pelosi als winnaar beschouwd omdat ze Trump op de knieën dwong: hij maakte een eind aan de shutdown zonder beloftes over geld voor zijn muur. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud