Trump belooft Britten na brexit 'grootste handelsakkoord ooit'

De Britse premier Boris Johnson en de Amerikaanse president Donald Trump op de G7-top in Biarritz. ©REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump verschoof op de G7-top in het Franse Biarritz zijn pionnen op het schaakbord van de wereldhandel.

Een belangrijk handelsakkoord met Japan en de belofte van goede handelsrelaties met het Verenigd Koninkrijk. Ziedaar Trumps moves op de G7-top in Biarritz. Voor de vraag van zijn G7-collega's om de handelsoorlog met China te stoppen, bleef hij doof.

Geflankeerd door de Japanse premier Shinzo Abe kondigde Trump een principeakkoord over handel aan. De VS en Japan waren al maanden aan het onderhandelen over wat hij al vaak de 'unfaire' handelsrelaties tussen beide landen noemde. Wat nu uit de bus is gekomen, is volgens Trump een 'heel groot akkoord'.

Japanse auto's

Amerika zal meer landbouwproducten kunnen uitvoeren naar Japan. Volgens Japanse media zou Tokio de invoerrechten op Amerikaans runds- en varkensvlees verlagen. In ruil dalen de Amerikaanse douanerechten op een reeks Japanse industriƫle producten. De invoerrechten op Japanse auto's blijven voorlopig ongewijzigd, al wordt daarover later verder onderhandeld.

Trump had ook een eerste ontmoeting met de nieuwe Britse premier Boris Johnson en beloofde dat er snel na de brexit een 'heel groot handelsakkoord - het grootste ooit' komt tussen de VS en het VK. Johnson is volgens Trump de juiste man om de brexitsaga tot een goed einde te brengen. 'Hij is de man die nodig is om het werk gedaan te krijgen.'

Invoertarieven

De leiders van de belangrijkste industrielanden zijn echter bang voor de handelsoorlog die Trump voert met China. De markten reageren nerveus en de zaak dreigt grote gevolgen te hebben voor de wereldhandel. Maar Trump bindt niet in, al leek het even zo.

Zondagochtend had de Amerikaanse president nog 'ja' geantwoord op vragen of hij die handelsoorlog niet betreurde. Maar volgens zijn woordvoerster Stephanie Grisham is dat antwoord verkeerd geĆÆnterpreteerd. 'Hij heeft er spijt van dat hij de douanerechten (voor de invoer van Chinese producten, red.) nog niet meer verhoogd heeft.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n