Advertentie

Trump betaalde maar 750 dollar belastingen in 2016

De Amerikaanse president Donald Trump. ©REUTERS

Donald Trump is al twee decennia niet de succesvolle zakenman die hij beweert te zijn en ontwijkt zijn belastingen op een agressieve manier. Dat leren zijn aangiftes, waar The New York Times de hand kon op leggen.

Donald Trump heeft in 2016, het jaar dat hij verkozen werd als president van de VS, slechts 750 dollar aan federale inkomstenbelasting betaald en in 2017 hetzelfde bedrag. Dat meldt de krant The New York Times, die 20 jaar aan belastingaangiften van de president in handen heeft gekregen.

'Hij heeft in tien van de vijftien voorafgaande jaren geen inkomstenbelastingen betaald, grotendeels omdat hij meer verliezen dan winsten aangaf', aldus de krant.

The New York Times kreeg de fiscale informatie te pakken van een periode van meer dan 20 jaar van Trump en de honderden bedrijven die deel uitmaken van zijn organisatie. In de documenten staat ook gedetailleerde informatie over het begin van Trumps presidentschap. Over de jaren 2018 en 2019 zegt The New York Times geen informatie te hebben.

Juridische strijd

De belastingaangiften van Trump maken het onderwerp uit van een juridische strijd. Trump weigert al van voor de verkiezingen van 2016 de informatie over zijn belastingen vrij te geven omdat hij naar eigen zeggen gecontroleerd wordt door de belastingdienst. Nochtans is het de gewoonte in de Verenigde Staten dat elke presidentskandidaat zijn belastingaangiften publiek maakt.

Het gebrek aan transparantie van de president leidt tot speculatie, bijvoorbeeld over het feit dat Trump helemaal niet zo rijk is als hij zelf beweert of over belangenconflicten. Trump heeft de claim dat hij als zakenman fortuinen vergaard heeft gebruikt tijdens zijn verkiezingscampagne om de Amerikanen te overtuigen om voor hem te stemmen. Het bedrag van 750 dollar voor 2017 steekt schril af tegen wat andere presidenten in hun eerste werkjaar betaalden, leren data van The Washington Post.

Trump reageerde tijdens een persconferentie op het bericht van The New York Times, dat hij 'fake news' noemde. 'Ik heb belastingen betaald en dat zal je zien zodra mijn belastingaangiften worden vrijgegeven, ze zijn nu nog onder audit', aldus de president, die toevoegde dat de belastingdienst IRS hem 'zeer slecht behandelt'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud