Advertentie
Advertentie

Trump blufte met tapes ex-FBI-baas

Donald Trump en James Comey schudden elkaar de hand. De foto dateert van januari. ©Photo News

De Amerikaanse president Donald Trump geeft toe dat er geen tapes zijn met daarop privégesprekken van hem en James Comey, de door hem ontslagen FBI-directeur.

'James Comey mag hopen dat er geen 'tapes' zijn van onze gesprekken voor hij begint te lekken aan de pers.' Met die tweet stuurde Donald Trump op 12 mei een stevige waarschuwing naar James Comey, de voormalige baas van de Amerikaanse federale politiedienst FBI.

Enkele dagen voordien had Trump Comey ontslagen. Comey lag al langer onder vuur, aangezien hij vlak voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen een onderzoek heropende naar presidentskandidaat Hillary Clinton, die toen ze minister van Buitenlandse Zaken was een onvoldoende beveiligde e-mailserver had gebruikt.

Vizier

Maar na het ontslag van Comey betichtten tegenstanders Trump ervan Comey te hebben ontslagen omdat die hem in het vizier nam. Comey had een onderzoek geopend naar de contacten tussen Rusland en getrouwen van Trump in de aanloop naar de presidentsverkiezingen.

Later zei Comey dat Trump hem onder druk had gezet. Hij zou in een privégesprek hebben gevraagd dat Comey loyaal zou zijn ten opzichte van hem en dat hij het onderzoek naar de Russische contacten van Trump-getrouw Michael Flynn zou stopzetten. Zo'n tussenkomst is ongeoorloofd voor een president.

Donderdag gaf Trump in twee tweets toe dat er helemaal geen tapes zijn met daarop gesprekken tussen hem en Comey:

Deze maand werd Comey in de Amerikaanse Senaat verhoord over de gesprekken met Trump. Toen hem werd gevraagd of hij zich zorgen maakte over het mogelijke bestaan van tapes met daarop de gesprekken tussen hem en de president, antwoordde hij: 'Jezus, ik hoop dat er tapes van bestaan.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud