Advertentie
opmerkelijk

Trump breekt met ramadan-traditie Witte Huis

Amerikaanse moslims vieren het einde van de ramadan. ©REUTERS

Voor het eerst in bijna twintig jaar organiseert het Witte Huis geen diner om het einde van de ramadan te vieren.

Zaterdag vierden moslims het Suikerfeest, het einde van de vastenmaand ramadan. Doorgaans zet ook het Witte Huis dat moment in de kijker door een iftar, een maaltijd na de zonsondergang, te organiseren voor leiders in de Amerikaanse moslimgemeenschap en diplomaten van moslimlanden.

Maar president Donald Trump heeft dit jaar gebroken met de traditie die ontstond in 1805. President Thomas Jefferson nodigde toen de Tunesische ambassadeur uit. Nadat de traditie in onbruik was geraakt, blies Hillary Clinton ze als First lady bijna twintig jaar geleden nieuw leven in. Sindsdien werd ze elk jaar - onder George W. Bush en Barack Obama - georganiseerd.

De regering van Trump stuurde zaterdag weliswaar een boodschap uit over het einde van de ramadan, maar liet de vastenmaand voorts in alle stilte passeren. In mei bracht het persagentschap Reuters al het bericht dat minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson een aanbeveling van het departement voor Religieuze Zaken om een receptie te organiseren rond het Suikerfeest naast zich had neergelegd.

Trump heeft een gewrongen relatie met de moslimwereld. Als presidentskandidaat beloofde hij ‘tijdelijk moslims te bannen uit de Verenigde Staten tot hij had uitgezocht wat het probleem is’. Als president probeerde hij met een decreet bezoekers te bannen uit zeven moslimlanden. Al werd die beslissing snel door verschillende rechters geblokkeerd. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud