Trump broedt op handelssancties tegen China

De Amerikaanse president, Donald Trump, en zijn Chinese evenknie, Xi Jinping, schudden elkaar eerder dit jaar hartelijk de hand. Volgens Amerikaanse media broedt Trump nu evenwel op sancties tegen China. ©Photo News

De Amerikaanse president en zijn regering zijn behoorlijk ontstemd over de Chinese regels rond intellectueel eigendomsrecht. Die leiden tot 'oneerlijke handelspraktijken' volgens hen.

Voegt de Amerikaanse president, Donald Trump, weldra de daad bij het woord en onderneemt hij stappen tegen China? Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal overweegt de Amerikaanse regering in elk geval zeer ernstig handelssancties af te kondigen tegen de Aziatische reus.

De Amerikaanse frustratie over Chinese handelspraktijken is niet nieuw. Veel Amerikaanse bedrijven klagen al jaren bij hun overheid dat ze maar moeilijk toegang krijgen tot die markt.

Oneerlijke praktijken

Het Witte Huis zou nu broeden op een onderzoek naar de Chinese regels rond intellectueel eigendomsrecht. Peking eist van buitenlandse bedrijven dat ze hun technologie onderbrengen in lokale filialen, bij Chinese partners of in Amerikaans-Chinese joint ventures voor ze de Chinese markt mogen betreden.

Peking eist van buitenlandse bedrijven dat ze hun technologie onderbrengen in lokale filialen, bij Chinese partners of in Amerikaans-Chinese joint ventures voor ze de Chinese markt mogen betreden.

De Chinezen betoogden tot nu steeds dat die maatregel nodig is om 'te voorkomen dat westerse inlichtingendiensten hun computersystemen binnendringen'. Maar volgens de VS leidt die tot oneerlijke handelspraktijken.

Vergelding

Het Witte Huis zou overwegen te grijpen naar een bepaling uit 1974 om achter de Chinezen aan te jagen. Die geeft Amerikaanse presidenten het recht buitenlandse bedrijven taksen op te leggen als vergelding voor oneerlijke handelsprakijken.

Sinds de creatie van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) in 1995 lag die wet evenwel stof te vergaren. Handelsgeschillen werden sindsdien uitgevochten voor een orgaan van de WHO.

Met scherp schieten

De berichten over mogelijke Amerikaanse handelssancties tegen China komen niet helemaal als een verrassing. Tijdens de Amerikaanse verkiezingsrace vorig jaar schoot Trump meermaals met scherp op de Chinezen en beloofde hij tegen hen op te treden.

Onze vorige dwaze presidenten hebben toegelaten dat de Chinezen jaarlijks honderden miljarden dollars verdienen via handel, maar tegelijkertijd doen zij niks voor ons in het dossier-Noord-Korea.
Donald Trump
Amerikaanse president

Na een hartelijke ontmoeting tussen Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping eerder dit jaar sprak de Amerikaanse president plots mildere taal. Hij rekende immers op Peking om Noord-Korea ervan te overtuigen zijn nucleaire ambities op te geven.

Maar de afgelopen dagen stak hij niet onder stoelen of banken dat zijn irritatie over de Chinezen toeneemt. Zeker nadat de Noord-Koreanen een nieuwe test uitgevoerd hadden met een intercontinentale raket die de VS kan treffen.

'Ik ben erg teleurgesteld in China', klonk het zondat op Twitter. 'Onze vorige dwaze presidenten hebben toegelaten dat de Chinezen jaarlijks honderden miljarden dollars verdienen via handel, maar tegelijkertijd doen zij niks voor ons in het dossier-Noord-Korea. Ze praten alleen wat. Zo kan het niet langer verder. China zou dit probleem gemakkelijk kunnen oplossen!'

Chinese staatsmedia wezen die kritiek woensdag van de hand. 'Trumps claim is fout', luidde het in de partijkrant China Daily. Peking heeft alle reden om zich oneerlijk behandeld te voelen 'omdat het hard heeft gewerkt om een vreedzame oplossing voor de crisis te vinden'.

De solidariteit die tussen China en de Verenigde Staten is gevormd als gevolg van het nucleaire programma van Pyongyang zal 'afbrokkelen' omdat de beschuldigingen van Washington niet ophouden, voegde de krant er nog aan toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud