Trump-decreet viseert buitenlandse telecomleveranciers

President Donald Trump ondertekende een 'executive order' dat Amerika toelaat buitenlandse telecomleveranciers te weren. ©REUTERS

De Amerikaanse president ondertekende een decreet waarmee hij Amerikaanse telecomfirma's verbiedt apparatuur van buitenlandse makelij te installeren als die de nationale veiligheid bedreigt.

Het 'executive order' van Amerikaans president Donald Trump maakt geen melding van een specifiek land of bedrijf, maar is volgens kenners gericht tegen de Chinese telecomgigant Huawei en onderlijnt nog eens de handelsspanningen tussen de VS en China. Trump probeert Huawei al langer uit de VS te weren uit vrees voor mogelijke spionage.

De president maakte duidelijk dat deze regering al het mogelijke zal doen om Amerika veilig en welvarend te houden en te beschermen tegen buitenlandse tegenstanders.
Mededeling Witte Huis

Het decreet geeft de federale regering de macht Amerikaanse bedrijven te verbieden in zee te gaan met buitenlandse leveranciers. 'De president maakte duidelijk dat deze regering al het mogelijke zal doen om Amerika veilig en welvarend te houden en te beschermen tegen buitenlandse tegenstanders die actief en in toenemende mate kwetsbaarheden creëren en uitbuiten in de informatie- en communicatietechnologie-infrastructuur van de VS', zegt het Witte Huis.

Zwarte lijst 

Tegelijkertijd plaatst Trump Huawei op de 'entity list' van het ministerie van Handel, een zwarte lijst van individuen en bedrijven die beschouwd worden als een risico voor de Amerikaanse nationale veiligheid. Amerikaanse bedrijven zullen voortaan overheidslicenties moeten aanvragen om technologie en componenten te kunnen verkopen aan Huawei, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

Huawei

Huawei staat al een tijd onder druk. De VS waarschuwen de westerse landen voor de risico's van met Huawei in zee te gaan voor de bouw van supersnelle 5G-netwerken. Ze beschuldigen Huawei ervan zijn apparatuur open te stellen voor de Chinese regering, zodat die kan spioneren.

De onredelijke Amerikaanse beperkingen zijn een inbreuk op onze rechten.
Huawei

Ook in ons land voerde het Centrum voor Cybersecurity (CCB) een onderzoek wegens mogelijke spionage door Huawei, dat netwerkinfrastructuur levert aan onder meer Proximus en Orange. Onlangs raakte bekend dat het CCB geen concrete aanwijzingen van een dreiging heeft gevonden en dat er in ons land geen negatief advies komt.

Huawei reageerde in een mededeling dat 'onredelijke beperkingen een inbreuk zijn op zijn rechten'. Het bedrijf toont zich bereid de dialoog aan te gaan met de Amerikaanse regering over veiligheidskwesties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect